Δεν είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Είναι όσο εύκολο ή δύσκολο ορίσουμε εμείς να είναι.

Άκουσα πολλἐς φορές να λένε πως το zero waste είναι δύσκολο. Όμως δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω για αρχή πως απλώς και μόνο η λέξη δύσκολο μας προϊδεάζει αρνητικά, είναι άλλωστα επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι λέξεις επηρεάζουν τον εγκέφαλο μας. Τι είναι εύκολο, τι είναι δύκολο; Έννοιες που ορίζουμε εμείς, σύμφωνα με τις δικές μας ηθικές αξίες και σετ ικανοτήτων. Don’t wish it was easier, wish you were better, είπε ο μεγάλος Jim Rohn.

Θυμάμαι κάποια από τις τελευταίες φορές που είχα επισκεφτεί την συγχωρεμένη την γιαγιά μου την Νίκη, μου έλεγε για μία κρέμα που έφταχνε από κερί μέλισσας, λίπος αρνιού και βότανα για τα εγκάυματα, πως ψώνιζε μέσα στο δίχτυ γιατί τότε δεν είχαν σακούλες και πως τύλιγε το τυρί φέτα σε κερωμένο πανί για να μην κιτρινίσει γρήγορα*. Και θαρρώ όποιος είναι πάνω από 30 ετών σίγουρα έχει ακούσει κάποια ιστορία για το γέμισμα της στάμνας και του παγουριού στην βρύση του χωριού ή τη στέρνα. Όλα αυτά τα πράγματα ήταν κάποτε αυτονόητα, ήταν οι δομές μέσα στις οποίες ζούσαν οι άνθρωποι πριν λίγες μονάχα δεκαετίες.

Κι όμως όλα άλλαξαν. Η βιομηχανία και η (ας την χαρακτηρίσουμε έτσι) μοντέρνα ζωή, έκανε τα πάντα πλαστικά, συσκευασμένα, εμφιαλωμένα, γρήγορα. Και φυσικά, επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, όλα αυτά τα πράγματα γίνανε η καθημερινότητα μας, κανονικοποιηθήκαν δίχως δεύτερη σκέψη. Γιατί είναι μοντέρνα. Γιατί έτσι διαφημίζεται παντού. Γιατί ήταν πιο εύκολο σαν λύση, σε έναν κόσμο με όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις. Τι γίνεται όμως να αναλάβεις εσύ και εγώ την ευθύνη; Γιατί ίσως αυτό το μπουκάλι στην παραλία, ίσως ήταν κάποτε το δικό μου μπουκάλι, γιατί ίσως αυτή η σακούλα στο δάσος ήταν κάποτε δική σου. Και κυρίως τι γίνεται αν συνειδητοποιήσουμε πως τελικά, ναι είχε δίκιο ο Καζαντζάκης, κι αν δεν σωθεί ο κόσμος εγώ θα φταίω. Εγώ που δεν έκανα το καλύτερο που μπορούσα. Που δεν έκανα καλύτερες επιλογές. Και θαρρώ κλείνοντας, πως σε έναν κόσμο πληροφόρησης, η άγνοια είναι επιλογή. Τουλάχιστον για όλους εμάς στον δυτικό κόσμο.

Δεν είναι δύσκολο, δεν είναι εύκολο. Είναι μια επιλογή. Μπορείς να την κάνεις.

Plastic free και στις διακοπές!

Βρίσκομαστε ήδη στα μέσα του #plasticfreejuly και σκέφτομαι πως το να αποφεύγω τα σκουπίδια όταν είμαι στην γειτονιά μου είναι πάντα (πιο) εύκολο. Επισκέπτομαι επιχειρήσεις που ξέρω πως είναι θετικοί στο να με εξυπηρετήσουν χωρίς πλαστικό και στα δικά μου δοχεία, ξέρω πως να κινηθώ σε κάθε κατάστημα ωστε να φύγω χωρίς περιττές συσκευασίες, και με τον καιρό έχουμε αναπτύξει και φιλικότερες σχέσεις με όσους με εξυπηρετούν. Έτσι, πολύ συχνά δεν χρειάζεται καν να εξηγηθώ – είμαι η κοπέλα που δεν θέλει σακούλα, πλαστικά μιας χρήσης, έχει φέρει το δικό της ποτήρι μαζί . *sticking tongue out emoji*.

Στα ταξίδια όμως, το σκηνικό αλλάζει. Δεν ξέρω πως εξυπηρετούν σε κάθε κατάστημα που μπαίνω, δεν γνωρίζω τον κόσμο, μερικές φορές δεν γνωρίζω καν την γλώσσα! Το να φύγω από κάποιο κατάστημα δίχως να έχω μαζί μου περιττές συσκευασίες γίνεται συχνά πρόκληση. Και καθώς η περίοδος διακοπών είναι ήδη εδώ, ορίστε μερικά tips, που έμαθα κάνοντας το zero waste στόχο όταν είμαι μακριά από το σπίτι μου!

Παρατήρηση

 Αρτοπωλεία, φούρνοι και ζαχαραροπλαστεία: παρατηρώ πως εξυπηρετούνται οι πελάτες πριν από εμένα και με τι σύστημα δουλεύει το συγκεκριμένο κατάστημα. Πρατηρώ αν ο, η υπάλληλος συσκευάζει τα πάντα ξεχωριστά ή αν χρησιμοποιεί μόνο μία σακούλα, αν περιμένει το τέλος της παραγγελίας για να ξεκινήσει να συσκευάζει ή τα συσκευάζει καθώς οι πελάτες κάνουν την παραγγελία τους. Συνάμα έχω πάντα διπλωμένη την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για το ψωμί μου, διπλωμένη στο χέρι μου. Screen Shot 2018-07-16 at 12.29.03 PM.png

Καφέ, μπιστρό, μπαρ και εστιατόρια: όταν κάθομαι παρατηρώ τι συμβαίνει στα τραπέζια γύρω μου. Υπάρχει ζαχαριέρα στο τραπέζι ή η ζάχαρη έρχεται σε μονές συσκευασίες με τον καφέ; Βάζουν διακοσμητικά στα ποτά, πλαστικά σουβέρ μιας χρήσης, ομπρελάκια κτλ; Τα καλαμάκια έρχονται μέσα στα ποτά ή δίνονται συσκευασμένα; Αυτό που βρήκα πως λειτουργεί σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι να *τονίζω* τις λέξεις χωρίς καλαμάκι ή, όταν παραγγέλνω το ποτό μου να λέω χωρίς καλαμάκι και διακοσμήσεις παρακαλώ, ένα κοκτέηλ τάδεΕπειδή σχεδόν κανένας δεν παραγγέλνει με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω πως το να εκφράζω με αυτήν την σειρά την παραγγελία μου (πρώτα αυτό που δεν θέλω να έχει η παραγγελία και μετά την ίδια την παραγγελία), βοηθάει πάρα πολύ στο να το θυμάται πράγματι ο άνθρωπος που με εξυπηρετεί εκέινη τη στιγμή και τελικά να έχω το ποτό μου ακριβώς όπως το θέλω. *wink, wink* Τέλος, όταν είμαι με μεγαλή παρέα, ζητάω από την παρέα μου να παραγγείλω εγώ, εξηγώντας τον λόγο. Στην παραγγελία, ξεκινάω λέγοντας πως στην παρέα μου ενδιαφερόμαστε πολύ για το περιβάλλον και κάνουμε μια προσπάθεια για το zero waste (αν η ατμόσφαιρα στο μαγαζί είναι χαλαρή και το επιτρέπουν οι συνθήκες, πολλές φορές σε αυτό το σημείο πιάνουμε κουβέντα). Έπειτα λέω παρακαλώ όλα τα ποτά και οι καφέδες μας να είναι χωρίς καλαμάκια! 

Screen Shot 2018-07-16 at 11.28.00 AM.png

Κάνω τα επαναχρησιμοποιούμενα είδη μου εμφανή

Καφές στον δρόμο: Λέω καλημέρα με χαμόγελο δείχνοντας, σχεδόν επιδεικτικά, το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι μου. Ανάλογα με το αν έχει κόσμο ή όχι, μπορεί να πω δυο λόγια για αυτήν την επιλογή μου. Σχεδόν πάντα με εξυπηρετούν άψογα!

Screen Shot 2018-07-16 at 12.32.45 PM

Ανοιχτές αγορές και λαϊκές: Γνωρίζω πως σε πολλές λαϊκές πριν προλάβεις να πεις τι ακριβώς θέλεις, ο πωλητής έχει ήδη μια πλαστική σακούλα στο χέρι. Την αποφέυγω με χαμόγελο, βάζοντας επάνω στον πάγκο την  επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μου. Συχνα το να πω πως δεν θέλω πλαστισκή σακούλα δεν χρειάζεται με αυτήν την κίνηση, ενώ συχνά δέχομαι θετικά σχόλια για την επολογή αυτή.

Θυμάμαι πως έχω δίκιο

Επίσης κρατώ πάντα κατά νου πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν διαφορετικές ρουτίνες και εξυπηρετούν με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που ζητώ να εξυπηρετηθώ. Οπότε, έχω τα μάτια μου ανοιχτά και αν δω πως ο υπάλληλος που με εξυπηρετεί πάει να πάρει πλαστικό ποτήρι, δεν διστάζω να του θυμίζω πως έχω το δικό μου ποτήρι!

Συμβουλεύομαι την εφαρμογή Refill

Όταν βρίσκομαι μακριά από την πόλη που ζω, δεν ξέρω που να βρω δωρεάν νερό κι έτσι συμβουλεύομαι την εφαρμογή Refill ωστε να αποφύγω το εμφιαλωμένο νερό. Αν μένω σε ξενοδοχείο, Airbnb ή άλλο κατάλυμα, το νερό είναι πόσιμο τις περισσότερες φορές οπότε γεμπιζω το μπουκάλι μου πριν φύγω για την βόλτα μου!

Κι όπως είπαμε, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες κι ακτές! Καλές plastic free διακοπές!

5 βήματα για μια «πράσινη» γκαρνταρόμπα (χωρίς να αδειάσεις τον τραπεζικό λογαριασμό)

Σε έναν κόσμο όπου τα καταστήματα γρήγορης μόδας είναι εύκολα προσβάσιμα και με πολύ οικονομικά (ή καλύτερα φθηνά) ρούχα, συχνά το να έχουμε μια πιο ηθική γκαρνταρόμπα φαντάζει όχι και τόσο εύκολο. Μια φίλη πρόσφατα μου είπε πως θα ήθελε πολύ να έχει μια γκαρνταρόμπα με ηθικά ραμμένα ρούχα, όμως δεν δύναται να πληρώνει κάθε ρούχο ακριβά. Και λογικό!

Από την άλλη, το να κάνουμε καλύτερες επιλογές στις αγορές μας, δεν σημαίνει πως πρέπει να αποστραγγίξουμε τον τραπεζικό λογαριασμό. Στην πραγματικότητα, το να αγοράσουμε ένα καινούργιο, ηθικά ραμμένο ρούχο, είναι η τελευταία λύση στην λίστα για μια πιο «ηθική γκαρνταρόμπα»!

  1. Βρες τα ρούχα στην ντουλάπα σου που πραγματικά αγαπάς. Και φρόντισέ τα σωστά!

Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από εμάς έχουμε ήδη πολλά κομμάτια που μας ταιριάζουν, μας κολακεύουν και αναδεικνύουν αυτό που είμαστε. Είναι συνήθως, αυτά τα ρούχα που φοράμε συχνότερα και νοιώθουμε ο εαυτός μας (that million bucks feeling). Αυτά, είναι τα ρούχα που, βάζοντάς τα ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα κομμάτια, μας δείχνουν λίγο καλύτερα το προσωπικό μας στυλ, τι μας εκφράζει και τι χρώματα μας ταιριάζουν πραγματικά.

Η σωστή περιποίηση των ρούχων όχι μόνο επιμηκύνει την ζωή τους, αλλά τα κάνει πάντα ετοιμοπόλεμα στην ντουλάπα μας: υπάρχουν ρούχα που χρειάζονται αποκλειστικά πλύσιμο στο χέρι, τα βαριά πουλόβερ πρέπει να διπλώνονται και να μην κρεμιούνται ποτέ σε κρεμάστρα, και ένα παντελόνι στο σωστό μήκος δείχνει πάντα πολύ πιο όμορφα. You know how it goes. Περιποιούμαι τα ρούχα που αγαπώ, όπως πρέπει, ώστε να φαίνομαι κι εγώ η ίδια (πιο) περιποιημένη. *wink*

katy-cao-467984-unsplash.jpg

 

 

2. Αγοράζω μόνο ότι πραγματικά μου ταιριάζει.

Αυτονόητο θα μου πεις.  Νομίζω δεν είναι. Όλες κι όλοι λίγο πολύ έχουμε αγοράσει ρούχα σε προσφορά. Ρούχα πολύ φθηνά (ξέρεις, εκείνα τα tshirt  με 9,99…). Και συνήθως τα έχουμε αγοράσει από καταστήματα γρήγορης μόδας.  Όλα αυτά τα ρούχα που μένουν καταχωνιασμένα σε κάποιο συρτάρι ίσως, ή έχουνε στάμπες που σε 6 μήνες δεν είναι πια μόδα. Ρούχα που δεν ταιριάζουν σωστά στον σωματότυπο, το στυλ μας. Ή ρούχα που δεν μοιάζουν και τόσο καλαίσθητα μετά από μερικά πλυσίματα.

Η λύση είναι τόσο, μα τόσο απλή!

Πάτα για λίγο pause. Περίμενε λιγάκι.

Αναρωτήσου, μου ταιριάζει πραγματικά (το ύφασμα, το χρώμα, το κόψιμο, η φόρμα); Πόσο συχνά θα το φορέσω; Με εκφράζει, νοιώθω υπέροχα μέσα σε αυτό το ρούχο; Αν η απάντηση σε κάποιο από τα παραπάνω ερωτήματα είναι όχι, τότε σίγουρα αυτό το ρούχο δεν είναι για σένα! Το καλύτερο δε, είναι πως μπαίνοντας σε αυτή τη διαδικασία σκέψης για κάθε νέα αγορά, όχι μόνο μαθαίνεις καλύτερα το στυλ σου αλλά γλυτώνεις πολλές λάθος αγορές. Κι έτσι, εξοικονομείς χρήματα για αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει (ή χρειάζεσαι) χτίζοντας μια γκαρνταρόμπα που σε εκφράζει (και σε γλυτώνει από στρες πολλές φορές).

dan-gold-544435-unsplash

 

3. Ποιότητα, όχι ποσότητα.

Όσα χρήματα κι αν θέλεις να διαθέσεις για μία αγορά, αναλογίσου αν είναι η καλύτερη δυνατή ποιότητα που αντέχει η τσέπη σου. Ένα και καλό, που λέει και η γιαγιά μου. Γιατί καλύτερα να έχεις ένα που θα φοράς συνέχεια και θα νοιώθεις υπέροχα, παρά 10 που θα φοράς με μισή καρδιά! Σωστά;

Buy quality example: Στο ίδιο κατάστημα, μπλουζάκια της ίδιας εταιρείας σε διαφορετικά χρώματα αλλά ίδιο, ή παρόμοιο, κόψιμο. Πάντα, τα μονόχρωμα έχουν λίγο καλύτερη ποιότητα. Αυτά με στάμπες πάντα θα έχουν ύφασμα λίγο χαμηλότερης ποιότητας, ώστε να παραμείνει η τιμή σταθερή.

4. Προτιμώ ρούχα second hand ή vintage. 

Είναι πολύ οικονομικό και κυρίως βρίσκεις θησαυρούς. Ρούχα σε πολυυυύ ικανοποιητική σχέση ποιότητας + τιμής. Μια δεύτερη ευκαιρία σε preloved ρούχα, είναι μια λύση πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον. Και συν αυτοίς ένας υπέροχος τρόπος να βρεις πραγματικά ξεχωριστά κομμάτια, δημιουργώντας μοναδικό στυλ.

priscilla-du-preez-638155-unsplash.jpg

5. Προτίμησε, όταν πραγματικά πρέπει να αγοράσεις κάτι καινούργιο, ηθικές εταιρείες.

Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν ελληνικά Ethical Brands. Ή brands που έχουν και κοινωνικό χαρακτήρα. Μια λύση όμως, είναι να έχουμε καλή σχέση με το κατάστημα ραφής ρούχων στην γειτονιά μας. Και φυσικά, να το προτιμούμε, κάθε φορά που θα χρειαστούμε κάτι ξεχωριστό.

Μερικές Ευρωπαϊκές εταιρείες ηθικής μόδας:

 armedangels

phil and lui

veja

thought

Ελπίζω να φάνηκε χρήσιμο!

n.h.

Διαβάστε ακόμη:

fast fashion ΤΕΛΟΣ

Mini οδηγός διοργάνωσης πάρτι ανταλλαγής ρούχων

Zero Waster σε 30 ημέρες

 

 

 

 

 

 

 

Cloud Cream: η εύκολη κρέμα σώματος που θα σε πάει στα σύννεφα!

Υπάρχουν αμέτρητα diy για κρέμες κάθε είδους. Ωστόσο προσπαθώντας να έχω αποτελεσματικά προϊόντα χρησιμοποιώντας λίγα και έξυπνα συστατικά, το zero waste ταξίδι γίνεται συχνά πιο challenging!

Πολλές συνταγές περιέχουν μεγάλη ποικιλία από λάδια, βούτυρα, βιταμίνες, διάφορα πρόσθετα (όπως συντηρητικά ή γαλακτωματοποιητές) και αιθέρια έλαια. Τα περισσότερα από τα υλικά αυτά τα βρίσκουμε μόνο διαδικτυακά, χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα από κάθε είδος και τελικά έχουμε μια κρέμα που κόστισε αρκετά χρήματα και αύξησε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα δυσανάλογα.

Όμως αυτή η κρέμα με μόνο δύο συστατικά ενυδατώνει τέλεια, είναι οικονομική, πολύ απλή στην εκτέλεση και θα γίνει σίγουρα η αγαπημένη σου συνταγή. Την ονομάζω cloud cream για το θολό λευκό της χρώμα και την υπέροχα απαλή αίσθηση που αφήνει στο δέρμα, χειμώνα καλοκαίρι!

Θα χρειαστείς:

Λάδι καρύδας 150 gr (ή μισή κούπα)

Βούτυρο καριτἐ 150 gr (ή μισή κούπα)

Ανοδείδωτο ή γυάλινο μπωλ για το μπαίν μαρί

Καθαρό βάζο για να την αποθηκεύσεις

Προαιρετικά: αιθέρια έλαια

Εκτέλεση:

Σε μπαίν μαρί αφήνουμε πρώτα το βούτυρο καριτέ να λιώσει κι έπειτα προσθέτουμε το λάδι καρύδας ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Όταν το δεύτερο αρχίζει να λιώνει κατεβάζουμε προσεκτικά από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως. Αν έχουμε στικ μπλέντερ, η κρέμα γίνεται ακόμα πιο αφράτη! Μόλις αρχίσει να κρυώνει και πριν πήξει, το βάζουμε σε καθαρό βάζο που κλείνει καλά και σε αυτό το σημείο μπορούμε προαιρετικά να προσθέσουμε αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας. Σφραγίζουμε και είναι έτοιμο για χρήση!

Κατάλληλο για το σώμα, τα χείλη και για πολύ ξηρές επιδερμίδες σαν κρέμα νυκτός. Ωραία ιδέα και diy για δωράκι!

Χαρούμενες δημιουργίες!

n.

 

pexels-photo-286951.jpeg

 

 

 

Ταινίες, βίντεο και ντοκιμαντέρ που δεν πρέπει να χάσεις

Cowspiracy: The Sustainability Secret

Πολλοί πιστεύουν πως αυτή η ταινία αφορά μόνο τα ζώα, όμως δεν είναι έτσι. Η πιο αφυπνιστική ταινία για κάποιον που θέλει να αγγίξει το θέμα του περιβάλλοντος, δίνει αδιάσειστα στοιχεία για την σύνδεση της βιομηχανίας ζωικής παραγωγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος. A must watch. (www.cowspiracy.com)

Home

Μία εκπλητική κινηματογραφική ταινία για τον πλανήτη Γη και τον άνθρωπο στη σύγχρονη εποχή. Η αλλαγή είναι στο χέρι μας!

Bag it

Η πλαστική σακούλα, που είναι πραγματικά παντού, τόσο απαραίτητη αλλά όχι τόσο αθώα. Υπάρχουν εναλλακτικές. Ένα φιλμ που μας κάνει να επανεξετάσουμε το αν στ´αλήθεια θέλουμε να πάρουμε πλαστική σακούλα, την επόμενη φορά που θα αγοράσουμε κάτι.

Plastic Planet

Είμαστε τα παιδιά της εποχής του πλαστικού. Είναι παντού γύρω μας, στις ζωές μας. Είναι όμως ασφαλές στην πραγματικότητα;

Plastic Ocean 

Οι ωκεανοί μας γεμίζουν με πλαστικό. Κάθε χρόνο πάνω από οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό, όχι δίχως επιπτώσεις. Η ανακύκλωση, δεν είναι λύση.

Tapped (trailer)

Τα πάντα γύρω από το εμφιαλωμένο νερό, τις άγνωστες επιπτώσεις του στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων, το μεθοδευμένο μάρκετινγκ ώστε να γίνει το νερό – ένα αγαθό για όλους – κορυφαίο προϊόν σε πωλήσεις.

Trashed 

Chasing Coral  (trailer) 

Τα κοράλλια είναι ο σκελετός του βυθού και έχουν λειτουργίες που αγνοούμε για την υγεία του πλανήτη μας. Μια ταινία αποκαλυπτική με υπέροχη φωτογραφία και γεμάτη πληροφορίες.

Plasticised

The true cost 

Ένα αφυπνιστικό ντοκυμαντέρ για την βιομηχανία της γρήγορης μόδας (ZARA, H & M, κ.α.) και τις άγνωστες επιπτώσεις της στο περιβάλλον και όχι μόνο. Θα ξανασκεφτείς τις απόωεις σου για το φθηνό ρούχα και τον κόσμο της μόδας. Σίγουρα.

Forks over Knives

Υπάρχουν συνήθειες που δεν αμφισβητίσαμε ποτέ. Μια χορτοφαγική διατροφή, δεν συνέεται μόνο με την καλή υγεία αλλά και με την βιωσιμότητα του πλανήτη μας. Ένα ανατρεπτικό φιλμ που έκανε πολλούς θεατές όχι μόνο να προβληματιστούν αλλά και να αναθεωρήσουν.

Minimalism: A Documentary About the Important Things (Official Trailer)

Πόσα πράγματα χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι; Ένα φιλμ που θα σε κάνει να επαναπροσδιορίσεις τις αγοραστικές συνήθειες και να αμφισβητίσετε το «shopping therapy». Less is more.  http://minimalismfilm.com

Albatross

Ένα φιλμ για το πλαστικό δοσμένο με τρόπο σχεδόν ποιητικό. Με εκπληκτική μουσική και φωτογραφία, ο μοναδικός Chris Jordan χρησιμοποιεί την πραγματικότητα των πουλιών άλμπατρος που ζουν σε νησιά απομακρυσμένα από τον ανθρώπινο πολιτισμό κι όμως τα στομάχια τους είναι γεμάτα από κομμάτια πλαστικού. Ένας δυνατός καθρεφτισμός των επιπτώσεων των επιλογών μας σε άλλα ζώα. www.albatrossthefilm.com

Καλή προβολή και καλή απόλαυση.

n.

Πως να κάνεις την κουζίνα σου εύκολα zero waste

10 απλές αλλαγές για λιγότερα σκουπίδια, φιλικότερες επιλογές και πιο οικολογική κουζίνα alltogether!

Βούτσα για τα πιάτα

Ενώ το σφουγγάρι για τα πιάτα μοιάζει τόσο απαραίτητο κι αθώο, ίσως τελικά να μην είναι. Συσσωρεύει πολύ ευκολα βακτηρίδια και έτσι η ανάγκη για συχνή αλλαγή, αυξάνει τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στην χωματερή. Η λύση, ξύλινες βούτσες για τα πιάτα, είτε με λαβή, είτε χωρίς ή ακόμα και λούφα*! Κάνουν το ίδιο καλή δουλειά, και μετά αφού παλιώσουν καταλήγουν στο κομπόστ.

*Για όσες έχουν κήπο ή λαχανόκηπο (ή και μπαλκόνι!): Η λούφα είναι ένα είδος κολοκύθας που φύεται και στην χώρα μας. Μπορείς να προμηθευτείς παραδοσιακούς σπόρους και να έχεις κάθε χρόνο την δική σου σφουγγαροπαραγωγή.

Screen Shot 2018-04-19 at 1.11.24 PM.png

Υφασμάτινες πετσέτες φαγητού

Οι χαρτοπετσέτες, δε λέω, μεγάλη ευκολία στην κουζίνα. Το κακό είναι πως κόβονται δέντρα για κάθε είδος χαρτιού και αυτό μόνο καλό δεν είναι. Η λύση, απλή, εύκολη, οικονομική, θα δώσει κι έναν διαφορετικό τόνο στο καθημερινό τραπέζι. Οι υφασμάτινες πετσέτες φαγητού είναι οικονομικές και συνήθως πωλούνται σε σετ των έξι, μπορείς όμως εύκολα να διαλέξεις δικό σου ύφασμα και να ζητήσεις από το κατάστημα επιδιορθώσεων ρούχων της γειτονιάς σου να σου τις φτιάξει. Κατάλληλα υφάσματα είναι το βαμβακερό και το βαρύ λινό. pexels-photo-768042.jpeg

Πετσετορολό κουζίνας 

Το ίδιο πρόβλημα με τις χαρτοπετσέτες! Το πετσετορολό, μοιάζει κάπως με το χαρτί κουζίνας στην όψη (κάπως!) αλλά οι πετσετούλες κουμπώνουν μεταξύ τους με κουμπιά τύπου ντρουκ. Χρησιμοποιούνται όπως το χαρτί αντικαθιστώντας το επάξια, αλλά δεν πετιούνται. Υπόσχομαι πως δεν πιάνουν καν πολύ χώρο στο πληντύριο.

Πλάκα σαπουνιού ή απορρυπαντικό από σαπουνόκαρπα

Ελπίζω στο άμεσο μέλλον να βρίσκουμε με ευκολία χύμα απορρυπαντικό για τα πιάτα. Μέχρι τότε μια πλάκα σαπουνιού κατάλληλη για μπουγάδα ή το απορρυπαντικό από σαπουνόκαρπα, θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες για λάντζα.

Φίλτρο νερού

Για τις περιοχές που το νερο είναι πόσιμο, αλλά λόγω χλωρίωσης δεν είναι εύγεστο. Υπάρχουν πλέον εγκεκριμένα φίλτρα νερού που μας γλυτώνουν από κουβάλημα και αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια που καταλήγουν στα σκουπίδια.

Καθαριστικό για τις επιφάνειες της κουζίνας.

Φτιάξε αυτήν την απλή συνταγή με ξύδι. Χωρίς πλαστικά και κυρίως χωρίς παράξενα τοξικά συστατικά! Και οικονομικά, βεβαίως βεβαίως.

Επίσκεψη στην λαϊκή (και στα χυματζίδικα)

Απαραίτητο αξεσουάρ τα διχτάκια αγορών. Αν αγοράζεις από την λαϊκή και όσπρια, ρύζι, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, βότανα θα χρειαστείς και υφασμάτινα πουγκιά ή κάποιο γυάλινο βάζο. Adios πλαστικές σακούλες (πλαστικά κουτάκια, λαχανικά σε σελοφάν κ.λπ.)!

Screen Shot 2018-04-19 at 1.08.25 PM.png

Διάφανη μεμβράνη φαγητού

Το λένε και σελοφάν νομίζω; Αλλά αλήθεια, λίγες ώρες (το πολύ) χρήσης και καταλήγει στα σκουπίδια. Ένα wax wrap (κερομάντηλο) λύνει οικονομικά και οικολογικά το πρόβλημα, μια για πάντα. Δες εδώ πως μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα.

Αντί για χαρτί ψησίματος

Μια λύση για λιγότερα σκουπίδια, ειδικά για εκείνες που χρησιμοποιούν ευλαβικά το χαρτί ψησίματος αποφεύγοντας τα λίπη, είναι το silicone mat. Από σιλικόνη κατάλληλη για τρόφιμα, αυτό το επαναχρησιμοποιούμενο στρωματάκι κάνει για αμέτητες χρήσεις. Θα το βρείτε σε καταστήματα με είδη μαγειρικής και κουζινικά.

Know your plastics

Καθώς σταδιακά όλα τα αντικέιμενα ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους, καταλήγουν στα σκουπίδια ή στην καλύτερη περίπτωση στην ανακύκλωση. Γνωρίζοντας τα πλαστικά που έχεις στην κουζίνα (και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολλά), μπορείς εύκολα να τα αντικαθιστάς με φιλικότερες επιλογές. Μπορεί να είναι από πλαστικό: στίφτης, κουτάλες σερβιρίσματος, μπωλ ανακατέματος και σερβιρίσματος, μεζούρες, κανάτες, δοχεία φαγητού, καλαμάκια κ.α.

Screen Shot 2018-04-19 at 2.47.42 PM.png
Too hard to die, όπως είπε και η Mana Vegana

 

Νομίζω είναι ώρα για αλλαγές! Τι λες;

n. 

Palo Santo και άλλα φυσικά αρωματικά χώρου που θα αγαπήσεις

To ιερό ξύλο

Το Palo Santo το γνώρισα για πρώτη φορά το 2011, όταν μου το πρόσφερε σαν δώρο μια φίλη που μόλις γύρισε από ταξίδι στο Περού. Το ιερό ξύλο, όπως σημαίνει το όνομα του στα ισπανικά, με κέρδισε αμέσως, αφού έχει ένα άρωμα που πραγματικά μοναδικό. Αυτά τα μαγικά ξυλάκια, δεν είναι παρά το ξύλο του δέντρου Bursera Graveolens, το οποίο φύεται από την χερσόνησο του Γιουκατάν μέχρι την Βενεζουέλα. Το άρωμα του ξυλώδες, γλυκό και με νότες κίρτου, μοιάζει με συνδυασμό κεδρόξυλυ και μύρρου. Γνωστό από τις φυλές της νοτίου Αμερικής που το χρησιμοποιούσαν σε παραδοσιακά τελετουργικά, πλέον ήρθε να κατακτήσει και τον δυτικό κόσμο!

Θα το αγαπήσεις αν:

Σου αρέσουν τα ξυλώδη αρώματα, κάνεις γιόγκα, ολιστικές θεραπείες, διαλογισμό ή απλώς εκτιμάς τα ξεχωριστά αρώματα. Το σπάνιο αιθέριο έλαιο του palo santo έχει πολλές ωφέλιμες ιδιότητες αφού είναι πλούσιο σε σε μονοτροπένια και d – limonele. Βοηθά σε μυικούς πόνους, φλεγμονές και έχει αρωματοθεραπευτικές ιδιότητες.

Πως χρησιμοποιείται:

Με αναπτήρα ή κερί, κάψε την άκρη του ξύλου για μισό με ένα λεπτό και έπειτα φύσηξε το για να σβήσει. Ο αρωματικός του καπνός θα γεμίσει ευγενικά τον χώρο.

Θα το βρεις στο metaphysicshop αλλά και στο etsy

Screen Shot 2018-04-18 at 9.54.34 AM

Το Φασκόμηλο αλλιώς

Η salvia officinalis, το γνωστό στην μεσογειακή κουζίνα φασκόμηλο έχει ακόμη μία, κάπως πιο ιδιαίτερη χρήση. Με καύση, δίνει ένα όμορφο, γειωτικό άρωμα στον χώρο και θα έλεγε κανείς ότι καθαρίζει ευχάριστα την ατμόφαιρα. Δεμένο δε μικρά δεμάτια που μπορείς πολύ εύκολα να φτιάξεις και μόνος, μόνη σου αυτός ο ανέξοδος και υγιεινός τρόπος, αξίζει σίγουρα μια δοκιμή.

Θα το αγαπήσεις αν:

Σου αρέσουν τα γήινα αρώματα και θέλεις να φρεσκάρεις την ατμόσφαιρα στον χώρο σου ανέξοδα. Τέλεια ιδέα και για diy δωράκι!

Πως χρησιμοποιείται:

Δεμένο σε μικρά δεμάτια των 15 περίπου εκατοστών, πλεγμένο σε πλεξούδα ή απλά τοποθετώντας τα φύλλα σε μεταλλικό μπωλ όπου θα τα κάψουμε με αναπτήρα. Τα δεμάτια και η πλεξούδα, ετοιμάζονται όταν τα κλωναράκια είναι ακόμα φρέσκα και τα αφήνουμε να στεγνώσουν επαρκώς για ένα μήνα περίπου, κρεμόντας τα ανάποδα.

Μερικά ακόμη θεραπευτικά φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο είναι: τα φύλλα του κέρδου, ο πλατύφυλλος βασιλικός, το δεντρολίβανο, η λεβάντα, ο δυόσμος, η αχιλλέα (μυριόφυλλο), φρέσκες πευκοβελόνες και ο ιουνίπερος. Το κάθε ένα δίνει ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα καθώς όλα έχουν διαφορετικές αρωματικές ιδιότητεςScreen Shot 2018-04-19 at 11.24.22 AM.png

Γιατί να το προτιμήσεις

Η αγορά είναι γεμάτη από αρωματικά χώρου σε διάφορες μορφές. Κεριά, στικ, συσκευές ρεύματος, σπρέι. Το επικίνδυνο με όλα αυτά τα προϊόντα είναι ότι περιέχουν φθαλικές ενώσεις, limonele, ακετόνη και φορμαλδεϋδη, τα οποία φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του ανθρώπου.

Φυσικά οι οικολογικές και φιλικές επιλογές δεν περιορίζονται στην καύση θεραπευτικών φυτών και ιερού ξύλου μονάχα, είναι όμως κατά τη γνώμη μου το καλύτερο σημείο εκκίνησης! Χωρίς σκουπίδια, ανέξοδα, με φυτά που βρίσκουμε εύκολα στον κήπο και στο ύπαιθρο! Α, και ο αερισμός του χώρου είναι πάντα must. *wink, wink*

Happy Smudging!

n.

Zero Waste friendly ελληνικές επιχειρήσεις

Λίγα λόγια για τις ελληνικές επιχειρήσεις με πραγματικά eco friendly προϊόντα, που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το ταξίδι σου στο zero waste, πιο εύκολο.

Sapontina

Το πρώτο ελληνικό διαδικτυακό κατάστημα με οικολογικά προϊόντα και οικολογική συνείδηση! Εδώ θα βρεις μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων για όλο το σπίτι, από μπαμπού οδοντόβουρτσες, ανοξείδωτα μπουκάλια μέχρι βούρτσες από φυσικά υλικά και σαπούνια ποιότητας. Οι μάρκες onyx και stasher σίγουρα ξεχωρίζουν! Η Sapontina είναι επίσης το καταλληλότερο κατάστημα για να διαλέξεις το κύπελλο περιόδου που σου ταιριάζει. Το φυσικό κατάστημα στην οδό Αγίας Μαρίνας 25 στα Ιωάννινα είναι και σταθμός Refill.

Plastikourgeio Shop & Lab

Εμπνευσμένοι από την πρωτοβουλία Precious Plastic, το Πλαστικουργείο όχι μόνο προσφέρει ποικιλία zero waste προϊόντων αλλά παίρνει πολύ σοβαρά την ανακύκλωση πλαστικού! Γνωρίζοντας το πρόβλημα, το Πλαστικουργείο συγκεντρώνει ανακυκλώσιμες συσκευασίες δημιουργώντας νέα χρηστικά αντικείμενα, βοηθώντας έτσι επιχειρήσεις να αποκτήσουν πιο υπεύθυνη πολιτική απέναντι στο πλαστικό. Εδώ θα βρεις ευφάνταστα upcycled κοσμήματα, ανοξείδωτα καλαμάκια ποιότητας, πρακτικές επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες ψωμιού αλλά και πιάτα από πίτουρο ριζιού! Το Πλαστικουργείο στην οδό Ασκληπιού στην Αθήνα, έχει δημιουργήσει την καμπάνια Plastic Free Drinks σε μια προσπάθεια μείωσης από το πλαστικό καλαμάκι σε επιχειρήσεις εστίασης και καφέ. Συνεργάζεται στο πλαίσιο αυτό και με την πρωτοβουλία Refill Greece, προσφέροντας τα αυτοκόλλητα Refill  για όλες τις Αθηναϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία! (hoorah!)

Screen Shot 2018-04-16 at 1.27.03 PM.png
Photo Credit: Plastikourgeio Shop & Lap

Yoki

Με πολυετές backround στα ρούχα από οργανικά υφάσματα, η εταιρεία Yoki κάνει step up και έρχεται να προσφέρει την πλέον μεγαλύτερη ποικιλία σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και κούπες καφέ στην ελληνική αγορά. Εδώ σίγουρα υπάρχει κάτι για όλες τις ανάγκες και όλα τα γούστα, αλλά η επιλογή ανάμεσα στο πολυαγαπημένο keepcup και το  Joko δεν είναι εύκολη! Θα βρεις ακόμα αξιόπιστα προϊόντα για πολλά zero waste swaps, όπως διχτάκια αγορών, δοχεία φαγητού και επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Screen Shot 2018-04-16 at 1.23.32 PM
Photo Credit: Yoki

Livingreen

Μεγάλη ποικιλία σε είδη διακόσμησης, βιβλία και χρηστικά οικολογικά αντικείμενα, αν και δεν είναι όλα τόσο φιλικά! Μια ματιά αξίζει το spork αν είσαι πολλές ώρες στον  δρόμο και θέλεις να γλυτώσεις χώρο και βάρος στην τσάντα σου. Το στικ ενεργού άνθρακα είναι η τέλεια λύση για φυσικό φιλτράρισμα νερού. Θα βρεις ακόμα μεγάλη ποικιλία σε lunch bags!

BEMYFLOWER

Η μπαμπού οδοντόβουρτσα με βάση την Λάρισα, που πραγματικά ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα. Πριν κλείσει τον πρώτο χρόνο ζωής, η εταιρεία έχει να προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία σε οδοντόβουρτσες ενώ στα άμεσα σχέδια της είναι ακόμα πιο εξειδικευμένα προϊόντα, όπως για παράδειγμα οδοντόβουρστες για όσους έχουν πολύ ευαίσθητα ούλα και οδοντόβουρτσες με πιο φιλικές ίνες (plant based). Σε συνεργασία με την Georganics, η εταιρεία καλύπτει τις ανάγκες για μια ολοκληρωμένη και ecofriendly στοματική υγιεινή. Ξεχώρισαν τα dental tabs και η οδοντόπαστα με ginger! Ακόμη ένα plus, οι μπατονέτες από μπαμπού για όσους δεν καλύπτονται από άλλες zero waste λύσεις. Οδοντόβουρτσα και μπατονέτες από μπαμπού, είναι άλλωστε αλλαγές που μπορούν όλοι πολύ εύκολα να κάνουν χωρίς να αλλάξουν απολύτως τίποτα στις συνήθειες τους! Μέρος των εσόδων πηγαίνουν στον σύλλογο προστασίας την θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.

Screen Shot 2018-04-16 at 1.16.05 PM
Photo Credit: BEMYFLOWER

Αγοράζοντας υπεύθυνα

Αναρωτήσου για κάθε αγορά, και πριν καταλήξεις σκέψου!

Πόσο καιρό θα με εξυπηρετήσει αυτό το προϊόν;

Το χρειάζομαι πραγματικά; Μου είναι απαραίτητο;

Μπορώ να βρω μια πιο οικολογική λύση, όπως να φτιάξω κάτι ή να δανειστώ;

Αγοράζοντας από ελληνικές επιχειρήσεις, στηρίζουμε την τοπική μας οικονομία και γλυτώνουμε το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα από μεμονομένες αγορές από το εξωτερικό.

Αγοράστε υπεύθυνα!

n.

Διαβάστε ακόμα: 55 τρόποι για να μειώσεις το πλαστικό! *zero wasters do it better* 

Zero Waste αντηλιακά. Υπάρχει λύση;

Καλοκαιριάζει και το ερώτημα επανέρχεται. Υπάρχουν zero waste αντηλιακά; Ποια είναι πραγματικά η καλύτερη λύση;

Ψάχνοντας ένα αντηλιακό που να είναι cruelty free, χωρίς παράξενα συστατικά και σε φιλική για το περιβάλλον συσκευασία, η αλήθεια είναι πως οι επιλογές μειώνονται σημαντικά.

Υπάρχουν πράγματι πλέον αρκετά αντηλιακά που έχουν πιστοποίηση για πειράματα στα ζώα, αυτό είναι σίγουρα καλό. Από την άλλη, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα περιέχουν συστατικά που δεν είναι και τόσο ασφαλή, και για όσους από εμάς αποφεύγουμε το πλαστικό… η συσκευασία είναι πάντα πλαστική (χμ). Το δε Enviromental Working Group έχει αναρτήσει μια λίστα από συστατικά που δεν είναι ασφαλή για τους κοραλιογενής υφάλους και τα περισσότερα συμβατικά αντηλιακά, αν όχι όλα, περιέχουν ένα ή περισσότερα ὔποπτα συστατικά.

Στον συνδυασμό όμως ασφάλειας, ποιότητας και φιλικής συσκευασίας οι επιλογές μειώνονται, δυστυχώς, πολύ δραματικά. Η αυστραλέζικη εταιρεία wotnot έχει βιοδιασπώμενες συσκευασίες, και αρκετά ασφαλή συστατικά, ωστόσο δεν εισάγεται στην Ευρώπη. Συνάμα, το ρίσκο με τα χειροποίητα σκευάσματα που υπάρχουν on line είναι τόσο η ασφάλεια των συστατικών και συγκεκριμένα η ποιότητα των zinc και titanium oxide (που πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε non nano μορφή), όσο και η αξιοπιστία της αποτελεσματικότητας τους.

Φυσική αντηλιακή προστασία;

Κι ενώ γίνεται λόγος για την αντηλιακή προστασία που προσφέρουν ορισμένα λάδια όπως για παράδειγμα το έλαιο από σπόρους καρότου, το λάδι καρύδας, το σησαμέλαιο και το λάδι από κόκκινα ράσμπερι το θέμα είναι ότι η αντηλιακή τους προστασία αφορά μόνο τις ακτίνες UV Β και μάλιστα είναι σχετικά χαμηλή, ανάλογη της προστασίας που προσφέρουν θα λέγαμε τα λάδια μαυρίσματος (SPF 2 με 7 περίπου). Οπότε προσωπικά δεν θα το πρότεινα σε κανέναν, ειδικά όταν ο ήλιος καίει! Δείτε εδώ μια επίσημη λίστα (η μέτρηση αφορά μόνο τις ακτίνες UV B)

DIY:

Χρησιμοποιώντας μερικά από τα παραπάνω λάδια, non nano zinc oxide ή non nano titanium oxide, έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και κάνοντας αρκετή έρευνα, κάποιος ίσως μπορεί να κάνει ένα αντηλιακό που να παρέχει επαρκή προστασία (SPF 20). Φυσικά οι πολλές συσκευασίες το καθιστούν κάθε άλλο παρά zero waste, ειδικά την ώρα που υπάρχουν αντηλιακά vegan, cruelty free και με καθαρή σύσταση. Είναι θα έλεγα καλύτερα, να καταλήξει κάποιος σε ένα αξιόπιστο προϊόν, παρά να επενδύσει χρόνο, χρήμα και ενέργεια σε ένα προϊόν που τελικά δεν είναι καν low waste. Δεν έχω βρει πουθενά χύμα πολύτιμα έλαια, ενώ το πιο πιθανό είναι να βρείτε τα οξείδια (zinc oxide, titanium oxide) μόνο on line.  Ένα πολύ ενημερωτικό άρθρο δε για πολλούς μύθους γύρω από αυτό το θέμα diy αντηλιακά είναι αυτό εδώ της Gwen.

Handmade on line:

Στο etsy θα βρεις μερικά zero waste αντηλιακά σε φιλική συσκευασία. Ωστόσο θα πρέπει να έχεις πάντα υπόψη ότι μιλάμε για προϊόντα δίχως πιστοποίηση ή εγγύηση. Δυστυχώς τα περισσότερα περιέχουν κερί μέλισσας, προσοχή!  Ένα σκεύασμα που κέρδισε την προσοχή μου όμως, είναι το Protective Mineral Butter. Βίγκαν, σε φιλική συσκευασία με πολύ καλές κριτικές! *wink*

Μερικές προτάσεις:

Screen Shot 2018-04-15 at 6.39.19 PM.png

Vegan και coral reef safe σύμφωνα με το EWG είναι το Jason Mineral Sunscreen SPF 30.

Coral Reef Safe, Cruelty Free (δυστυχώς περιέχει κερί μέλισσας) και Zero Waste το αντηλιακό της αμερικάνικής εταιρείας Raw Elements 

Coral Reef Safe και σε φιλική συσκευασία είναι και το αντηλιακό της Butterbean Organics.

Ένα προϊόν που με κέρδισε και θέλω να αναφέρω, αν και δεν μπόρεσα να βρω στην Ευρώπη είναι αυτό της SolistickΜε πολύ καθαρά συστατικά και σε χαρτονένια συσκευασία, δεν φαίνεται να έχει πιστοποίηση ωστόσο δεν έχει κανένα ζωικό συστατικό.

(Το αντηλιακό της εταιρείας Lush, ενώ είναι Vegan και Zero Waste, περιέχει συστατικά όπως το Octocrylene, τα οποία είναι στη λίστα επικίνδυνων συστατικών για τους κοραλλιογενής υφάλους). Έλεγξε τα συστατικά των προϊόντων σου στο EWG skin deep.

Η απλότητα που κάνει τη διαφορά

Ό,τι κι αν επιλέξεις, μην ξεχνάς πως η σκιά και ένα μεγάλο ψάθινο καπέλο, είναι φίλοι και σύμμαχοί σου, ενώ ο ήλιος παραμένει επικίνδυνος τις μεσημεριανές ώρες. Οπότε… απόλαυσε υπεύθυνα. Σταδιακή έκθεση στον ήλιο, σταδιακό μαύρισμα, ομπρέλα. Η τέλεια λύση μοιάζει να μην υπάρχει (και vegan και zero waste και με καθαρά συστατικά) αλλά ελπίζω σύντομα.

Καλό καλοκαιράκι να έχουμε και προσοχή στον ήλιο!

n.

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα των κοραλιών εδώ

 

Ίσως σας αρέσει: 11 πράγματα που δεν αγοράζω πια: zero wasters do it better.

 

 

 

 

 

 

Ταξιδεύω α λα Zero Waste (toiletries edition)

Παλιότερα τα μακρινά ή πολυήμερα ταξίδια σχεδόν με αγχώνανε. Μην ξεχάσω τίποτα, να έχω όλα τα απαραίτητα μαζί. Σαμπουάν, κοντίσιονερ, κρέμα. Κι εκείνο και τ´ άλλο. Να είναι σωστά πακεταρισμένα στη βαλίτσα για να αποφύγω ατυχήματα στο αεροδρόμιο. Η´ ακόμα χειρότερο σενάριο, οι μικρές travel size συσκευασίες που μετά από λίγες μέρες κατάληγαν αναπόφευχτα στα σκουπίδια.

Τώρα η ζωή είναι πιο απλή για μένα και κάθε ταξίδι μόνο χαρά. Κράτησα μόνο ότι πραγματικά χρειάζομαι. Και από τα ταξίδια και από τα πράγματά μου.

Ορίστε τι έχω μαζί μου κάθε φορά που ταξιδεύω. Travel light, travel zero waste *wink, wink*

Screen Shot 2018-04-12 at 1.30.16 PM

*Aleppo soap

Γνωστό από το Χαλέπι της Συρίας, το Aleppo soap έχει πολύ απλή αλλά αποτελεσματική σύνθεση. Μόνο με ελαιόλαδο και δαφνέλαιο, είναι απαλό καi κατάλληλο σχεδόν για κάθε δέρμα. Το χρησιμοποιώ για το σώμα και τα μαλλιά.

*Bamboo toothbrush

Γιατί από καμία ταξιδιωτική βαλίτσα δεν λείπει ποτέ η οδοντόβουρτσα, αλλά καλύτερα να είναι eco friendly.

*Κρέμα προσώπου (αλλά και χεριών και σώματος)

Όταν ταξιδεύω θέλω να έχω πραγματικά τα απαραίτητα μαζί μου. Μια απλή κρέμα από κερί σόγιας με τα αγαπημένα μου λάδια (vegan κηραλοιφή), κρατούν το δέρμα μου ενυδατωμένο. Καθώς η κρέμα αυτή έχει βάση το λάδι και καθόλου νερό, χρειάζεται πολύ μικρή ποσότητα για το επιθυμητό αποτἔλεσμα. Κατάλληλη και για oil cleansing method.

*Ανθόνερο

Πριν την κρέμα όμως, ανθόνερο. Για την ακρίβεια ροδόνερο που αγαπώ πολύ και ποτέ δεν με έχει προδώσει. Από μόνο του το ροδόνερο, εκτός από το υπέροχο και φυσικά απαλό άρωμα του χαρίζει ενυδάτωση και ελαστικότητα στο δέρμα. Έχει αρωτοθεραπευτικές ιδιότητες. Το χρησιμοποιώ και στα μαλλιά αλλά και σαν body mist. A, και σαν σπρέι στόματος. Αληθινό multytasker.

*Ξύλινη βούρτσα

Απαραίτητες βουρτσιές αλλά δίχως το πλαστικό

Screen Shot 2018-04-12 at 1.31.28 PM.png

*Οδοντόκρεμα

Εννοείται! Αλλά όχι του εμπορίου. Λάδι καρύδας με κουρκουμά είναι η αγαπημένη μου συνταγή γιατί είναι απλή και αποτελεσματική. Και τα δύο υλικά έχουν αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, μάλιστα ο κουρκουμάς είναι πολύ αγαπημένο καρίκευμα στην αγιουβέρδα για τις ιδότητες του.

*Αποσμητικό

Καλοκαιράκι και είναι απαραίτητο. Αλλά δίχως τα παράξενα τοξικά συστατικά. Λάδι καρύδας και διττανθρακική σόδα. Για το μεράκι βάζω και λίγες σταγόνες από μπλε χαμομήλι στην συνταγή μου γιατί περιέχει αζουλένιο και καταπραϋνει τυχόν ερεθισμούς μετά το ξύρισμα. Συνταγές για diy αποσμητικά υπάρχουν αμέτρητες αλλά προτιμώ πάντα αυτή. Ελέγξε τα συστατικά από τα προϊόντα σου στο Skin Deep.

*Tea tree oil

Για μένα, ο βασιλιάς των αιθέριων ελαίων. Δεν μυρίζει εξωτικά, δεν μυρίζει λουλουδένια. Όμως είναι ένα mini compact φυσικό φαρμακείο. Μπαίνει απευθείας στο δέρμα και είναι κατάλληλο για μικρές εκδορές και σπυράκια χάρη στην αντιβακτηριδιακή του δράση.

*Μικρές πετσετούλες από φανέλα

Για το oil cleansing. Και για τα αυτάκια. Φανέλα από 100% θα βρεις με το μέτρο σε όλα τα υφασματάδικα ή χρησιμοποίησε απλά πετσετούλες που ήδη έχεις.

*Ξυραφάκι ασφαλειας.

Grandpa style. Ξύρισμα κόντρα ναι, πλαστικό όχι. Μην ξεχάσεις να κάνεις μπόλικο αφρό με το σαπουνάκι σου.

Happy Traveling

n.