GREEN-WASHED.

Θα κάνουμε τα πάντα, αρκεί να πουλήσουμε. Θα σας πείσουμε ακόμα ότι είναι ασφαλές για εσάς και το περιβάλλον.

Αυτά τα λόγια ίσως να έλεγαν οι ειδικοί του μάρκετιγκ σε εταιρείες που χρησιμοποιούν greenwashing.

Το greenwashing δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία τεχνική μάρκετιγκ ώστε να προωθούνται προϊόντα ή και εταιρείες ως φιλικά στο περιβάλλον, με στόχο την αύξηση των πωλήσεων.

Πως θα το αναγνωρίσουμε:

Το greenwashing δεν είναι πάντα εύκολο να το αναγνωρίσουμε, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν να μας βάλουν σε σκέψεις:

1. Το προϊόν έχει πράσινο χρωματισμό ή χρησιμοποιεί εικόνες από τη φύση, ενώ η σύσταση και η συσκευασσία του δεν είναι βιώσιμες ή φιλικές στο περιβάλλον πχ κοινό απορρυπαντικό ρούχων για μωρά με ετικέτα σε πράσινο χρωματισμό ή παραπλανητικό λογότυπο

2. Χρησιμοποιούνται λέξεις όπως: οικολογικό, φυσικό, φιλικό, ασφαλές, zero waste, Γη, earth, life, botanical, green, gentle, αγνό κλπ πχ εστιαστόρια που χρησιμοποιούν τις λέξεις zero waste ενώ χρησιμοποιούν είδη μιας χρήσης από PLA δημιουργώντας τον ίδιο όγκο σκουπιδιών, γνωστό αναψυκτικό με εκατομμύρια πωλἠσεις παγκοσμίως λάνσαρε φυάλη με πράσινη ετικέτα και την λέξη life

3. Δεν γίνεται ξεκάθαρο από την εταιρεία το που και πως παράγεται το προϊόν ή από που προέρχονται οι πρώτες ύλες, αλλά δίνονται πολύ γενικές απαντήσεις πχ με αγνές πρώτες ύλες

4. Δεν είναι ξεκάθαρη η ακριβής σύνθεση του προϊόντος.

5. Το προϊόν χρησιμοποιεί μη υπαρκές ή μη βάσιμες πιστοποιήσεις

Το αυξημένο κοινωνικό ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά θέματα, η ανάγκη για καθαρά και ασφαλή προϊόντα και η διαρκής ανησυχία για την βιωσιμότητα δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια μια όλο και αυξημένη διαφήμιση και προώθηση προϊόντων που έχουν υποστεί greenwashing. Υπάρχουν δεκάδες προϊόντα σε κάθε σούπερ μάρκετ από σαμπουάν και αφρόλουτα μέχρι είδη διατροφής τα οποία προωθούνται σαν οικολογικά ενώ ουσιαστικά δεν είναι.

Κοινά προϊόντα greenwashing:

Καλλυντικά προϊόντα

Πολλά καλλυντικά προϊόντα χρησιμοποιούν greenwashing για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Το μυστικό: Χρησιμοποιούν κάποιο ποσοστό φυτικών ή φυσικών ουσιών. Greenwashing: Προώθούνται ως αγνά, φιλικά, eco κλπ ή δίνουν ψευδείς υποσχέσεις ενώ περιέχουν δεκάδες καρκινογόνες ουσίες και τις περισσότερες φορές είναι σε πλαστική συσκευασία.

Προϊόντα καθαριότητας

Όλο και αυξάνονται τα προϊόντα καθαριότητας που χρησιμοποιούν το πράσινο μάρκετιγκ, χρησιμοποιώντας ετικέτες που θυμίζουν φύση ή το πράσινο χρώμα για να περάσουν ένα μήνυμα του φυσικού.

Βιοδιασπώμενα/ Biodegradable προϊόντα

Τα προϊόντα αυτά όπως λχ τα είδη από πολυγαλακτικό οξύ (PLA) χρειάζονται πολύ ειδικές εγκαταστάσεις για να αποσυνθεθούν.

Πως να το αποφύγουμε:

Είναι σαφές πως το greenwashing δεν είναι μόνο παραπληροφόρηση αλλά και μία τακτική που απέχει από την ηθική που αξίζουμε σαν καταναλωτές. Ευτυχώς υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε για να μην πέσουμε τόσο εύκολα στην παγίδα:

1. Παρατηρήστε την συσκευασία: Αν η συσκευασία είναι από μη βιώσιμα υλικά (πλαστικό), χρησιμοποιέι συνάμα πράσινο ντιζάιν και εικόνες που θυμίζουν φύση, εξέταστε το προϊόν καλύτερα

2. Μελετήστε καλύτερα τα συστατικά: Πολλά είδη τροφίμων και είδη προσωπικής υγιεινής και φροντίδας, παραπλούν με τον τρόπο που διαφημίζονται. Συχνά το βιολογικό περιέχει πάρα πολλή ζάχαρη και τα φυσικά σαμπουάν περιέχουν επικίνδυνα συστατικά. Ελέγξτε τα συστατικά στην σελίδα του Enviromental Working Group

3. Συμβουλευτείτε το διαδίκτυο: Για προϊόντα ή εταιρείες που δημιουργούν απορίες, ψάξτε στο διαδίκτυο το προφίλ της εταιρείας, τις πληροφορίες που παρέχει για τα προϊόντα της όπως και το αν παρουσιάζει μία υπέυθυνα οικολογική εικόνα με διαφάνεια.

Είναι καλό να γνωρίζουμε:

Οι εταιρείες που δημιουργούν και σχεδιάζουν προϊόντα φιλικά για το περιβάλλον, έχουν επενδύσει σημαντική εργασία και ενέργεια και το παρουσιάζουν ανοιχτά στο διαδίκτυο.

Τα πραγματικά φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα δεν βλάπτουν το περιβάλλον όταν τα χρησιμοποιούμε. Όταν τελειώσουν, η συσκευασία είναι ανακυκλώσιμη ή κομποστοποιήσιμη.

Μία απλή σύνθεση με λίγα συσταστικά, είναι συνήθως η φιλικότερη για την υγεία και το περιβάλλον.

Έχουμε δικαίωμα σαν καταναλωτές να γνωρίζουμε που δίνουμε τα χρήματα μας. Ρωτήστε τις εταιρείες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που και πως κατασκευάζονται τα προϊόντα ή από που ακριβώς εισάγωνται. Εταιρείες που δεν δίνουν ικανοποιητικές και συμπαγής απαντήσεις ή απαντούν με μακροσκελή διπλωματικά κείμενα, δεν είναι αξία την εμποιστοσύνης μας.

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

One thought on “GREEN-WASHED.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: