Ανάληψη δράσης για την κλιματική αλλαγή. Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κομισσιόν και τι κάνουμε οι Έλληνες.

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιηγήθηκα στις σελίδες του Ευρωβαρόμετρου, διαβάζοντας τις στατιστικές για το έτος 2019 σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ποιες χώρες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα, ποιες όχι και τι κάνουμε τελικά οι πολίτες.

Η Κομισσιόν λοιπόν προτείνει τα παρακάτω θέματα για την άμεση Ανάληψη Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή

 1. Προσπαθείτε να μειώσετε τα σκουπίδια σας και τα διαχωρίζετε τακτικά για ανακύκλωση.
 2. Προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωση αντικειμένων μίας χρήσης όποτε είναι δυνατό.
 3. Όταν αγοράζετε μία καινούργια οικιακή συσκευή, η χαμηλή κατανάλωση ενέργεια αποτελεί σημαντιό παράγοντα στην επιλιγλη σας.
 4. Χρησιμοποιείτε τακτικά εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης φιλικούς για το περιβάλλον, όπως περπάτημα, ποδήλατο, δημόσια μέσα μεταφοράς ή κοινόχρηστο αυτοκίνητο.
 5. Έχετε μονώσει καλύτερα το σπίτι σας για να μειώστε την κατανάλωση ενέργειας.
 6. Έχετε εγκαταστήσει στομ σπίτι σας μετρητή για έλεγχο και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
 7. Έχετε αλλάξει προμηθευτή ενέργειας και σας προσφέρει μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με τον προηγούμενο προμηθευτή.
 8. Λαμβάνετε υπόψη το αποτύπωμα άνθρακα της μεταφοράς σας και ερικές φορές προσαρμόζετε ανάλογα τα σχέσια σας.
 9. Αγοράσατε αυτοκίνητο και η χαμηλή κατανάλωση καυσίμων ήταν σημαντικός παράγοντας για την επιλογή σας.
 10. Έχετε εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες.
 11. Έχετε αγοράσει ένα σπίτι χαμηλής ενεργειακκής κατανάλωσης.
 12. Αγοράσατε ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Πηγή

Εντύπωση προκαλεί ότι το 71 τοις εκατό των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν ότι διαχωρίζουν τα σκουπίδια τους για ανακύκλωση (!) και προσπαθούν μάλιστα να τα μειώσουν, και το 60 τοις εκατό λέει πως προσπαθεί να μειώσει την κατανάλωση αντικειμένων μίας χρήσης.

Κατά πολύ πίσω αφήνουμε τους υπόλοιπους ευρωπαίους της Ένωσης (με 15 τοις εκατό οι Έλληνες ερωτηθέντες έναντι 6 τοις εκατό οι υπόλοιποι ερωτηθέντες από άλλες χώρες της Ένωσης) στο θέμα Ηλιακοί Συλλέκτες και δικαίως, μιας και η ηλιακή ενέργεια είναι άφθονη στη χώρα μας!

Μαζί με τους Σουηδούς και τους Ολλανδούς, οι Έλληνες πιστεύουμε πως το κράτος έχει ευθύνη για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάζοντας ωστόσο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν άμεσα οι πολίτες, ένιωσα μια κάποια απογοήτευση. Οι λίστες είναι κατά τη γνώμη μου ελλιπείς. Για παράδειγμα στο σημείο shop smart δεν αναφέρεται καν η αποφυγή των πλαστικών μιας χρήσης και οι βιώσιμες εναλλακτικές, παρόλο που τα προβλήματα καύσης και ταφής απορριμμάτων είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Καμία αναφορά δεν γίνεται στο θέμα αυτό ούτε στο σημείο reuse and recycle. Κι ενώ στο θέμα save water δίνονται απλές κι εφικτές λύσης για την εξοικονόμηση νερού στην καθημερινότητα μας, πουθενά δεν γίνεται λόγος για την απαίτηση νερού στα τρόφιμα και ειδικά στα ζωικά παράγωγα.

Διερωτώμαι λοιπόν, από που θα ενημερωθούν οι πολίτες για το τι μέτρα πρέπει άμεσα να λάβουμε για ένα καθαρό περιβάλλον. Οι λύσεις είναι απλές, βιώσιμες και προσιτές σε όλους και όλες. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ προβάλονται διαρκώς τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα, δεν υπάρχει επαρκή ενημέρωση για τις λύσεις.

Καλώς ή κακώς, φαίνεται πως το προβλήμα της ανεργίας που απασχολούν τους νέους καθώς και τα κοινωνικά ζητήματα σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση από φορείς, Μ.Κ.Ο. και το ίδιο το κράτος αφήνουν τη χώρα μας πολύ πίσω στα περιβαλλοντικά θέματα σε σχέση με άλλες χώρες της Ένωσης όπως η Σουηδία, η Φιλανδία και η Δανία.

Το 93% των ερωτηθέντων λένε πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Δεν είναι όμως ένα ακόμα σημαντικό πρόβήμα, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα όλων. Η Κλιματική Αλλαγή επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων μας. Πολλά ζητήματα είναι σημαντικά στην εποχή μας, όμως δίχως ένα καθαρό περιβάλλον τα πάντα φαντάζουν ασήμαντα. Η αλήθεια είναι πως όλος ο πλανήτης υποφέρει εξαιτίας του ανθρώπινου καταναλωτισμού στον βαθμό που βιώνουμε σήμερα, ας κάνουμε κάτι εσύ κι εγώ. Ας κάνουμε αυτό που μας αναλογεί.

Όλο το report της Κομισσιόν για την κλιματική αλλαγή εδώ

Δείτε ακόμα Βίντεο και Ντοκυμαντέρ που δεν πρέπει να χάσεις

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: