Frozen II, η ελευθερία της Ψυχής

Στις 20 του Νοέμβρη παρακολούθησα στον μικρό κινηματογράφο της γραφικής μας πόλης την νέα ταινία Disney Frozen II (Die Eiskönigin).

Επηρεασμένη από αναγνώσματα όπως το έργο Archetypes του Carl Jung, της δικής μας Αλτάνη Ἀρρητοι Λόγοι καθώς και του βιβλίου Women Who Run with The Wolves της Clarissa Pinkola Estes, πιστεύω πως οι περισσότερες ιστορίες και παραμύθια που υπάρχουν, είναι αρχετυπικές ιστορίες. Eίναι σύμβολα που μας οδηγούν σε μηνύματα πολύ βαθύτερα από ότι αγγίζει ο νους μας στην καθημερινότητα μας. Κι έτσι παίρνω το θάρρος να ερμηνεύσω στην διάσταση αυτή το 2ο μέρος του Frozen, την περιπέτεια της Βασίλισσας του Πάγου που αποδέχεται της μαγικές της δυνατότητες και τις χρησιμοποιεί τελικά για να σώσει την Χώρα της…

Δύο λόγια για το πρώτο μέρος

Στο πρώτο μέρος της σειράς Frozen βλέπουμε την ηρωίδα να δίνει τον προσωπικό της αγώνα αυτοαποδοχής. Το τραγούδι της στο νεόδμητο παλάτι από πάγο, η Έλσα τραγουδάει για την απελευθέρωση της από την σκέψη τι θα πει ο κόσμος και ταυτιζόμαστε μαζί της γιατί μας δείχνει μία δύναμη που εσωτερικά γνωρίζουμε πως όλοι μας κατέχουμε. Το να βλέπουμε στην σκηνή αυτή την ηρωίδα σε ένα νέο μεγαλείο ομορφιάς κια εσωτερικής λάμψης, δρα για τον θεατή καθαρτικά. Η Έλσα τραγουδά για την αποδοχή του εαυτού της, την ιδιότητα της να αλληλεπιδρά με τον πάγο και το χιόνι, και λέει πως το να κρύβεται ανήκει στο παρελθόν. Εδώ η ηρωίδα γίνεται ιδιαίτερα αγαπητή, μιας και καθρεφτίζει μια εξελιγμένη φάση και του δικού μας εαυτού όπου και εμείς βιώνουμε την αποδοχή κι έτσι δυνάμεθα να εκφράσουμε τις μοναδικές μας ιδιότητες και χαρίσματα. Η Έλσα στην σκηνή αυτή είναι όλα θέλουμε να είμαστε όλες μας, δηλαδή βασίλισσες με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Βασίλισσες γιατί το να καταφέρεις να αποδεχτείς την εαυτή σου και την παρουσίασεις χωρίς φόβο, σε μεταμορφώνει, και μόνο έτσι το κορίτσι γίνεται γυναίκα. Συμβολικά στην σκηνή αυτή, η Βασίλισσα μεταμορφώνει και το ρούχο της σε ένα μεγαλοπρεπές φόρεμα, η δε μορφή του προσώπου της μαρτυρά πως είναι πλέον άφοβη.

Το μήνυμα του έργου

Αυτό το συναίσθημα της αφοβίας, γίνεται πλέον κάτι παραπάνω από τόλμη στο Frozen II. Η ηρωίδα πλέον τολμά το αδιανόητο και κατεβαίνει στον κόσμο των ψυχών. Η σκηνή αυτή θα λέγαμε πως συμβολίζει την εσωτερική αναζήτηση στο συλλογικό ασυνείδητο πλέον, όταν ο Άνθρωπος έχει αποδεχτεί πλήρως αυτό που είναι: την δική του μοναδικότητα, κάθε σκοτεινό του κομμάτι και βιώνει την Αυθεντικότητα. Και έτσι, δεν ασχολείται πλέον με την εικόνα που αντιλαμβάνονται οι άλλοι γύρω του ούτε ζει για τους ῾άλλους῾. Το να ζούμε για την εικόνα που βλέπουν οι άλλοι είναι άλλωστε και η σύγχρονη σκλαβιά. Στο ταξίδι της λοιπόν στον κόσμο των ψυχών η Έλσα συλλέγει πολυτιμές πληροφορίες για το τι έχει ακριβώς συμβεί και κινδυνεύει η πόλη της. Πριν πραγματοποιήσει την επική αυτή κάθοδο, το μαγικό τραγούδι *All is Found* που ακούγεται την συμβουλεύει ότι μπορεί να χάσει για πάντα τον εαυτό της εάν δεν προσέχει και πάει πολύ βαθιά. Με βεβαιότητα, η εσωτερική αναζήτηση απαιτεί όχι μόνο τόλμη αλλά και ταπεινότητα ώστε ο άνθρωπος να εργαστεί πραγματικά και ειλικρινά με την ψυχή του. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος η συλλογή πληροφοριών να τον αιχμαλωτήσει σε ένα πολύ επιφανειακό επίπεδο, ένα επίπεδο όπου συλλέγουμε μονάχα πληροφορίες σχετικά με την ψυχή, την ψυχολογία, τον εσωτερισμό αλλά ποτέ δεν επεξεργαζόμαστε τις γνώσεις αυτές αρκετά ώστε να δράσουν με ψυχοφέλεια επάνω μας. Στην σκηνή αυτή τα χρώματα είναι σκοτεινά, τα συναισθήματα κρατούν τον θεατή σε εγρήγορση καθώς παρακολουθεί το ταξίδι της ηρωίδας. Βλέπουμε καθαρά όλο το μήνυμα της ταινίας, που δεν είναι άλλο παρά ένα ταξιδι αυτογνωσίας και αυτοπραγμάτωσης.

Πριν καταφέρει όμως να πραγματοποιήσει αυτήν την κάθοδο της Μύησης σε σημαντικές Γνώσεις, η Έλσα καλείται να ῾παλέψει῾ με το Πνεύμα/ Στοιχείο του Νερού (συναισθήματα), το Πνεύμα του Αέρα (δημιουργικότητα), το Πνεύμα της Φωτιάς και το Πνεύμα της Γης (επιθυμίες).

Το Υδάτινο Άλογο

Το Πνεύμα του Νερού συμβολίζεται στην ταινία με ένα υδάτινο άλογο. Σαν ένα άλογο τα συναισθήματα μας μπορούν να μας οδηγήσουν, να μας βάλουν σε κίνδυνο αν είναι αδάμαστα ή να είναι οι καλύτεροι μας οδηγοί στον δρόμο της ζωής όταν τα δαμάσουμε. Συγκλονίζει η σκήνη όπου το υδάτινο άλογο, προσπαθεί να πνίξει την Έλσα οδηγώντας τη όλο και πιο βαθιά μέσα στη θάλασσα. Ομοιοτρόπως, η ψυχή κυριολεκτικά υποφέρει όταν την συνεπαίρνει το συναίσθημα και οδηγήται σε σκοτεινούς τόπους όπου η λογική λείπει.

Η Έλσα καταφέρνει να δαμάσει και τα τέσσερα Πνεύματα- Στοιχεία και αποκαλύπτεται πως η ίδια αποτελεί το 5ο Στοιχείο, τον Αιθέρα. Σε αυτό το σημείο αποκαλύπτεται πως η Έλσα δεν είναι μια ακόμη πριγκίπισσα, αλλά συμβολίζει εδώ ακριβώς πως είναι η ανθρώπινη Ψυχή και εμείς θιασώτες του ταξιδιού της. Σαν το στοιχείο του Αιθέρα, η Έλσα βρίσκει μέσα της την δύναμη να τιθασεύσει τα τέσσερα Στοιχεία και να τα κάνει κομμάτια της.

Η μαγική Φωνή

Η Βασίλισσα του Πάγου ξεκινά το ταξίδι της μαγεμένη από μία Φωνή που μοιάζει να την καλεί. Σε ανυποψίαστες στιγμές, η Έλσα ακούει την Φωνή και νιώθει να την έλκει. Καθώς η πλοκή εξελίσεται, η Φωνή ακούγεται σε τακτά διαστήματα κάνοντας την ηρωίδα να γίνεται ανήσυχη και συγκεντρώνεται στην μαγική αυτή Φωνή. Φυσικά, αυτή την φωνή την ακούμε όλες οι Ψυχές, και δεν είναι άλλη από την εσωτερική μας Φωνή που μας οδηγεί να ακολουθήσουμε τον δικό μας μοναδικό δρόμο λέγοντας μας πού βρίσκουμε την χαρά και την αυτοπραγμάτωση και τι μας προκαλεί δυσφορία και λύπη.

Ιδιαίτερη ομορφιά, έχει το τραγούδι της Βασίλισσας Έλσα, Show Yourself, όπου διατάζει την Φωνή να της αποκαλυφθεί. Ίσως εδώ γινόμαστε μάρτυρες ενός δυναμικού διαλογισμού της ηρωίδας, στην προσπάθεια να αυτοπραγματωθεί. Να ακολουθήσει δηλαδή την εσωτερική της Φωνή και να είναι αυθεντική στο κάλεσμα της Ζωής.

Εκεί που ανήκω

Η Βασίλισσα του Πάγου, δεν γίνεται τελικά Βασίλισσα της χώρας της. Η περιπέτεια της, της δείχνει πως αυτός είναι ένας ρόλος που δεν είναι φτιαγμένος για την ίδια αλλά για την αδερή της, Άννα. Η Άννα άλλωστε, παρόλη την τόλμη και την θυσιαστική της αγάπη για την Έλσα, έχει μια πιο ανθρώπινη σύσταση, ερωτεύεται και δεν έχει μαγικές ιδιότητες (αν και έχει υψηλές ηθικές αξίες). Η Έλσα χρήζει βασίλισσα της Χώρας της την αδερφή της, σε μια μεγαλοπρεπή γιορτή και ίδια αναχωρεί για την χώρα του Βορρά όπου έλαβε χώρα η περιπέτεια της γιατί νιώθει ότι εκεί ανήκει. Πολλές φορές στη ζωή, πολλά υποσχόμενες θέσεις και καταστάσεις δεν είναι αυτό που μας κάνουν πραγματικά χαρούμενους. Είναι ανάγκη να μην συμβιβαστούμε, αλλά να βγούμε από τον κόσμο της φαινομενικής άνεσης και να τολμήσουμε να ακολουθήσουμε την Φωνή, ώστε να βρούμε πραγματικά τον τόπο και τον σκοπό στον οποίο ανήκουμε.

Μουσική

Το έργο είναι μεστό μηνυμάτων και αξίζει κανείς να το δει τόσο για την εξαίσια μουσική, όσο και την ιστορία της Βασίλισσας του Πάγου. Ωστόσο η μουσική δεν θα μας μείνει στην μνήμη, καθώς υπερσκιάζεται από το χιτ του πρώτου μέρους. Το νόημα όμως των τραγουδιών, η μελωδεία και οι ιστορίες που λένε μαρτυρούν πόσο πιο ώριμη είναι η ταινία αυτή, που τελικά είναι μία ταινία που ταιριάζει ίσως περισσότερο σε μεγάλους.

Η ελευθερία της Ψυχής

Κάνει εντύπωση πως στην ιστορία δεν υπάρχει ῾Κακός῾και η ηρωίδα παλεύει με τον εαυτό της και καταστάσεις, σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες Disney. Στην συνέχεια του πρώτου Frozen, η Βασίλισσα του Πάγου βρίσκει τον σκoπό της και αυτοπραγματώνεται, ανακαλύπτει κρυφά στοιχεία της οικογενειακής της ιστορίας και ελευθερώνεται ακόμα και από εκείνη την μεγαλοπρεπή εικόνα του πρώτου μέρους. Γνωρίζοντας τον Εαυτό της καλύτερα από ποτέ, η Βασίλισσα Έλσα αλλάζει αμφίεση, το ρούχο της μοιάζει πιο λιτό, πιο αιθέριο και απέριττο. Τα μαλλιά της είναι πιο ατιμέλητα και πιο φυσικά, η τελειότητα του μεγαλοπρεπούς φορέματος και της τέλειας πλεξίδας ανήκουν στο παρελθόν. Πλέον η ηρωίδα έχει βρει τον εαυτό της- η ψυχή έχει ελευθερωθεί.

Όλες οι τοποθετήσεις στο κείμενο είναι δικές μου και αποτελούν μία προσωπική ερμηνεία. Το φωτογραφικό υλικό ανήκει στο Disney.

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: