Delivery χωρίς πλαστικό; Κι όμως γίνεται.

Έχει μια κάποια μαγεία, μια παράξενη ξεκούραση, μια παρεΐστικη αύρα που σε κάνει να εκτιμάς τις μικρές χαρές της ζωής με τους φίλους.

Το φαγητό ντελίβερι.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες το delivery food, γνώρισε ένα τεράστιο booming. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι, είτε συστηματικά, είτε μια στο τόσο παραγγέλνουν φαγητό από έξω, ώστε να το καταναλώσουν στην ησυχία του σπιτιού τους. Ζούμε άλλωστε στα χρόνια indoors, όπου η διασκέδαση έχει μεταφερθεί στο σπίτι. Λίγο τα βίντεογκέημς, λίγο το νέτφλιξ, λίγο τα σόσιαλ και λίγο οι πολλές ώρες εργασίας σε συνδυασμό με την συγκοινωνία. Το αποτέλεσμα της παραπάνω συνάρτησης, είναι κάπου λογικό.

Ζεστό και συχνά με πληθώρα λίπους και ενισχυτικών γεύσης για να νιώθουμε πιο comforted, τα ντελίβερι έρχονται σχεδόν πάντα σε πλαστική σακούλα. Η πίτσα, έρχεται δίχως σακούλα βέβαια, δυστυχώς όμως το κουτί δεν ανακυκλώνεται καθώς έχει εμποτιστεί με λάδι, πράγμα που το καθιστά ακατάλληλο για ανακύκλωση.

Στις παραγγελίες όμως, εκτός από το φαγητό που παραγγείλαμε, έρχονται πολλές φορές πράγματα που εν παραγγείλαμε και δεν μας είναι καν χρήσιμα. Μερικά μπορεί να είναι:

  1. Πλαστικά μαχαίρια και πιρούνια, μερικές φορές σε έξτα συσκευασία πλαστικού
  2. Χαρτοπετσέτες
  3. Διαφημιστικό υλικό του καταστήματος
  4. Αλατοπίπερο σε μικρό φακελάκι
  5. Το περίφημο τραπεζάκι στο κέντρο κουτιού της πίτσας

Για τον επαγγελματία στον χώρο της εστίασης, τα παραπάνω σημαίνουν καλό σέρβις για τους πελάτες του. Τι γίνεται όμως όταν ο/η eco conscious πελάτης, δεν θέλει όλα τα παραπάνω;

  1. Μαχαιροπίρουνο έχω πάντα στο σπίτι μου!
  2. Όλα τα σπίτια έχουν χαρτοπετσέτες ή πετσέτες φαγητού!
  3. Το διαφημιστικό υλικό μπορώ με βεβαιότητα να το βρω στο διαδίκτυο, το τηλέφωνο δεν το χρειάζομαι μιας κια έχω ήδη καλέσει στην επιχείρηση για την παραγγελία μου…
  4. Αλατοπίπερο. Δεν σχολιάζω καν.
  5. Το περίφημο τραπεζάκι. Ίσως το εκτιμάει κάποιος κονοσσιέρ της πίτσας, κάποιος για τον οποίο η πίτσα είναι πάνω από κάθετι άλλο στον κόσμο. Για τους υπόλοιπους είναι ένα αξεσουάν δήθεν λειτουργικό που καταλήγει πάντα, χωρίς καμία εξαίρεση, στα σκουπίδια. Η πίτσα μας θα είναι το ίδιο νόστιμη και χωρίς αυτό!
Credit Brian Yurasits

Στην διάρκεια της παραγγελίας τονίζω λοιπόν πως δεν θέλω καθόλου έξτρας. Λέω χαρακτηριστικά, παρακαλώ χωρίς πλαστικό μαχαιροπίρουνο, χωρίς φυλλάδια και χωρίς χαρτοπετσέτες.

Αν σκεφτεί κανείς, πόσες επιχειρήσεις ντελίβερι υπάρχουν στις μέρες μας και πόση κατανάλωση έχουν, καταλαβαίνουμε πως τα πλαστικά απορρίμματα σχηματίζουν βουνά. Τα πλαστικά αυτά μπορούν με ευκολία να αποφευχθούν, χωρίς κόπο, χωρίς να στοιχίσει τίποτα και χωρίς να στερηθούμε κάτι από την απόλαυση του φαγητού.

Το μέγεθος κατανάλωσης σε συνδυασμό με την φύση του πλαστικού να μην βιοαποικοδομείται, κάνουν τις επιχειρήσεις αυτές οικολογικά μη βιώσιμες. Κι ενώ στο προσκήνιο έρχονται πιο φιλικές λύσεις όπως επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη και βιοαποικοδομήσιμα ή κομποστοποιήσιμα υλικά συσκευασίας, τα προϊόντα αυτά χρειάζονται πόρους, νερό κι ενέργεια για να δημιουργηθούν κια πολύ χρόνο για να αποδομήθούν. Δυστυχώς η βιομηχανία τροφίμων αρνείται επιδεικτικά να ενημερώσει τους καταναλωτές για πραγματικά βιώσιμες λύσεις…

Εσείς ωστόσο αν δώσατε τα πάντα στην τηλεφωνική σας επικοινωνία με το κατάστημα της επιλογής σας, και παρόλα αυτά παραλάβατε μια σακούλα γεμάτη πλαστικά, μην διστάσετε να εκφράσετε την δυσαρέσκεια σας.

Άλλωστε με τα ευρώ και τις προτιμήσεις μας, ψηφίζουμε καθημερινά για τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε.

Ίσως μια καλή ιδέα λοιπόν είναι, να μοιραστούμε την παραπάνω ιδέα με τους φίλους μας. Ιδιαίτερα εκείνες κι εκέινους που ξέρουμε πως κάπου κάπου στις ταινιοβραδιές και στις μεγάλες νύχτες ποδοσφαίρου, παραγγέλνουν φαγητό από έξω.

Οπότε, ντελίβερι, ναι. Αλλά πλαστικά, ευχαριστώ δεν θα πάρω.

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: