Plastic free και στις διακοπές!

Βρίσκομαστε ήδη στα μέσα του #plasticfreejuly και σκέφτομαι πως το να αποφεύγω τα σκουπίδια όταν είμαι στην γειτονιά μου είναι πάντα (πιο) εύκολο. Επισκέπτομαι επιχειρήσεις που ξέρω πως είναι θετικοί στο να με εξυπηρετήσουν χωρίς πλαστικό και στα δικά μου δοχεία, ξέρω πως να κινηθώ σε κάθε κατάστημα ωστε να φύγω χωρίς περιττές συσκευασίες, και με τον καιρό έχουμε αναπτύξει και φιλικότερες σχέσεις με όσους με εξυπηρετούν. Έτσι, πολύ συχνά δεν χρειάζεται καν να εξηγηθώ – είμαι η κοπέλα που δεν θέλει σακούλα, πλαστικά μιας χρήσης, έχει φέρει το δικό της ποτήρι μαζί . *sticking tongue out emoji*.

Στα ταξίδια όμως, το σκηνικό αλλάζει. Δεν ξέρω πως εξυπηρετούν σε κάθε κατάστημα που μπαίνω, δεν γνωρίζω τον κόσμο, μερικές φορές δεν γνωρίζω καν την γλώσσα! Το να φύγω από κάποιο κατάστημα δίχως να έχω μαζί μου περιττές συσκευασίες γίνεται συχνά πρόκληση. Και καθώς η περίοδος διακοπών είναι ήδη εδώ, ορίστε μερικά tips, που έμαθα κάνοντας το zero waste στόχο όταν είμαι μακριά από το σπίτι μου!

Παρατήρηση

 Αρτοπωλεία, φούρνοι και ζαχαραροπλαστεία: παρατηρώ πως εξυπηρετούνται οι πελάτες πριν από εμένα και με τι σύστημα δουλεύει το συγκεκριμένο κατάστημα. Πρατηρώ αν ο, η υπάλληλος συσκευάζει τα πάντα ξεχωριστά ή αν χρησιμοποιεί μόνο μία σακούλα, αν περιμένει το τέλος της παραγγελίας για να ξεκινήσει να συσκευάζει ή τα συσκευάζει καθώς οι πελάτες κάνουν την παραγγελία τους. Συνάμα έχω πάντα διπλωμένη την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για το ψωμί μου, διπλωμένη στο χέρι μου. Screen Shot 2018-07-16 at 12.29.03 PM.png

Καφέ, μπιστρό, μπαρ και εστιατόρια: όταν κάθομαι παρατηρώ τι συμβαίνει στα τραπέζια γύρω μου. Υπάρχει ζαχαριέρα στο τραπέζι ή η ζάχαρη έρχεται σε μονές συσκευασίες με τον καφέ; Βάζουν διακοσμητικά στα ποτά, πλαστικά σουβέρ μιας χρήσης, ομπρελάκια κτλ; Τα καλαμάκια έρχονται μέσα στα ποτά ή δίνονται συσκευασμένα; Αυτό που βρήκα πως λειτουργεί σε τέτοιες επιχειρήσεις είναι να *τονίζω* τις λέξεις χωρίς καλαμάκι ή, όταν παραγγέλνω το ποτό μου να λέω χωρίς καλαμάκι και διακοσμήσεις παρακαλώ, ένα κοκτέηλ τάδεΕπειδή σχεδόν κανένας δεν παραγγέλνει με αυτόν τον τρόπο, πιστεύω πως το να εκφράζω με αυτήν την σειρά την παραγγελία μου (πρώτα αυτό που δεν θέλω να έχει η παραγγελία και μετά την ίδια την παραγγελία), βοηθάει πάρα πολύ στο να το θυμάται πράγματι ο άνθρωπος που με εξυπηρετεί εκέινη τη στιγμή και τελικά να έχω το ποτό μου ακριβώς όπως το θέλω. *wink, wink* Τέλος, όταν είμαι με μεγαλή παρέα, ζητάω από την παρέα μου να παραγγείλω εγώ, εξηγώντας τον λόγο. Στην παραγγελία, ξεκινάω λέγοντας πως στην παρέα μου ενδιαφερόμαστε πολύ για το περιβάλλον και κάνουμε μια προσπάθεια για το zero waste (αν η ατμόσφαιρα στο μαγαζί είναι χαλαρή και το επιτρέπουν οι συνθήκες, πολλές φορές σε αυτό το σημείο πιάνουμε κουβέντα). Έπειτα λέω παρακαλώ όλα τα ποτά και οι καφέδες μας να είναι χωρίς καλαμάκια! 

Screen Shot 2018-07-16 at 11.28.00 AM.png

Κάνω τα επαναχρησιμοποιούμενα είδη μου εμφανή

Καφές στον δρόμο: Λέω καλημέρα με χαμόγελο δείχνοντας, σχεδόν επιδεικτικά, το επαναχρησιμοποιούμενο ποτήρι μου. Ανάλογα με το αν έχει κόσμο ή όχι, μπορεί να πω δυο λόγια για αυτήν την επιλογή μου. Σχεδόν πάντα με εξυπηρετούν άψογα!

Screen Shot 2018-07-16 at 12.32.45 PM

Ανοιχτές αγορές και λαϊκές: Γνωρίζω πως σε πολλές λαϊκές πριν προλάβεις να πεις τι ακριβώς θέλεις, ο πωλητής έχει ήδη μια πλαστική σακούλα στο χέρι. Την αποφέυγω με χαμόγελο, βάζοντας επάνω στον πάγκο την  επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα μου. Συχνα το να πω πως δεν θέλω πλαστισκή σακούλα δεν χρειάζεται με αυτήν την κίνηση, ενώ συχνά δέχομαι θετικά σχόλια για την επολογή αυτή.

Θυμάμαι πως έχω δίκιο

Επίσης κρατώ πάντα κατά νου πως στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν διαφορετικές ρουτίνες και εξυπηρετούν με διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που ζητώ να εξυπηρετηθώ. Οπότε, έχω τα μάτια μου ανοιχτά και αν δω πως ο υπάλληλος που με εξυπηρετεί πάει να πάρει πλαστικό ποτήρι, δεν διστάζω να του θυμίζω πως έχω το δικό μου ποτήρι!

Συμβουλεύομαι την εφαρμογή Refill

Όταν βρίσκομαι μακριά από την πόλη που ζω, δεν ξέρω που να βρω δωρεάν νερό κι έτσι συμβουλεύομαι την εφαρμογή Refill ωστε να αποφύγω το εμφιαλωμένο νερό. Αν μένω σε ξενοδοχείο, Airbnb ή άλλο κατάλυμα, το νερό είναι πόσιμο τις περισσότερες φορές οπότε γεμπιζω το μπουκάλι μου πριν φύγω για την βόλτα μου!

Κι όπως είπαμε, όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά, σε θάλασσες κι ακτές! Καλές plastic free διακοπές!

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

One thought on “Plastic free και στις διακοπές!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: