Μικρές αλλαγές που κάνουν μεγάλη διαφορά για το περιβάλλον

1. Εάν δεν είστε ήδη βέγκαν, εφαρμόστε τουλάχιστον μία βέγκαν ημέρα την εβδομάδα. Ορίστε μια μέρα που ταιριάζει με το πρόγραμμα σας και μην φάτε καθόλου ζωικά προϊόντα. Αν νηστεύετε, αποκόψτε κατά τη νηστεία σας κάθε ζωικό τρόφιμο. Μπορείτε ακόμα να λάβετε μέρος στο Veganuary  ξεκινώντας τη χρονιά με την πιο δραστική αλλαγή για τον πλανἠτη, τα ζώα και την υγεία σας! (επισκεφθείτε ακόμα τον ιστότοπο howdoigovegan.com για περισσότερες πληροφορίες)

2. Αλλάξτε σταδιακά τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης. Μπουκάλι για νερό, κούπα για τον καφέ, καλαμάκια μιας χρήσης και τσάντες αγορών είναι όλα είδη που μπορείτε εὐκολα σταδιακά να αλλάξετε, προτιμόντας πιο βιώσιμες επιλογές. 

Screen Shot 2018-01-02 at 1.08.11 PM.png

3. Ψωνίστε όσο πιο συχνά μπορείτε χύμα και εποχιακά προϊόντα. Περίπου το 40% από τα σκουπίδια που παράγουν τα νοικοκυριά είναι από συσκευασίες τροφίμων ενώ περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών συσκευασιών που καταλήγουν στην χωματερή είναι από τρόφιμα. Στην Ελλάδα, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μικρή πόλη, υπάρχει λαϊκή αγορά όπου μπορούμε να βρούμε αφθονία φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως επίσης και όσπρια, ρίζι, δημητριακά, ελιές και άλλες νοστιμιές του τόπου μας. Μην ξεχνάτε, πως τα ντόπια και εποχιακά προϊόντα, όχι μόνο είναι πιο οικονομικά, αλλά έχουν και το μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Φρούτα και λαχανικά μπορούμε εύκολα να αγοράσουμε χὐμα σε υφασμάτινες τσάνες ή δίχτι αγορών, ενώ όσπρια, ρίζι και δημητριακά μπορούμε να αγοράσουμε σε μικρότερες θήκες από βαμβάκι ή λινάτσα.

Screen Shot 2018-01-02 at 1.09.00 PM.pngScreen Shot 2018-01-02 at 1.09.20 PM.png

4. Καταργήστε κάποιο συσκευασμένο τρόφιμο. Αν στο καλάθι των αγορών σας βρίσκονται συχνά είδη όπως σοκολάτες, τσιπς, συσκευασμένα δημητριακά, γλυκά κ.λπ. μια ιδέα είναι να εξαλείψετε τελείως κάποιο από αυτά τα είδη αντικαθιστώντας το για πάντα με μια diy ή χύμα εναλλακτική.

5 Κάντε σταδιακά το μπάνιο σας zero waste. Μπορεί να φαντάζει δύσκολο, όμως δεν είναι παρά μια αντικατάσταση συνηθειών! Στο μπάνιο χρησιμοποιούμε:

χαρτί υγείας

ξυραφάκι

σαμπουάν, αφρόλουτρο

βαμβάκι για ντεμακιγιάζ

μπατονέτες

Screen Shot 2018-01-02 at 1.10.20 PM.png

Όλα τα παραπάνω μπορείτε πολύ εύκολα να τα αντικαταστήσετε με πιο φιλικές για το περιβάλλον επιλογές, διαβάστε τις έξι απλές αλλαγές στο μπάνιο  και το zero waste bathroom: από που να ξεκινήσω

6.  Ανακαλύψτε τις zero waste γωνιές τις γειτονιάς σας. Υπάρχουν σε κάθε γειτονιά καταστήματα που βοηθούν το zero waste ταξίδι μας. Το τσαγγάρικο, οι επιδιορθώσεις ρούχων, η δανειστική βιβλιοθήκη αλλά κια άλλες μικρές επιχειρήσεις με συνεργατικό χαρακτήρα, είναι συμμαχοί μας!

7. Αγοράστε μόνο second hand ή ανταλλάξτε. Μια πραγματική πρόκληση για όλους, όμως αξίζει πέρα για πέρα την προσπάθεια! Αν κοντά σας υπάρχει κατάστημα με second hand είδη, περνάτε συχνά από εκεί μια σύντομη βόλτα ώστε να βλέπετε τα νέα είδη. Μην ξεχνάτε, αξίζει να αγοράζετε μόνο ότι πραγματικά λείπει από την ντουλάπα σας. Οι πιο τολμηροί, τολμηρές μπορείτε να διοργανώσετε ένα πάρτι ανταλλαγής ρούχων.

8. Καταργήστε το εμφιαλωμένο νερό. Οι περισσότερες περιοχές στη χώρα μας έχουν πόσιμο νερό του οπποίου την ποιότητα μπορούμε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο με ένα φίλτρο νερού. Έχοντας πάντα ένα παγούρι ή θερμός μαζί μας, συνεισφέρουμε στη μείωση του πλαστικού από νερό και αναψυκτικά που πλήτει τη χώρα μας (θυμηθείτε πως η ανακύκλωση δεν είναι η καλύτερη λύση!). Μπορείτε να γεμίσετε το πουκάλι σας σε κάθε σταθμό REFILL GREECE (νέα σημεία refill προσθέτονται συνεχώς!).

Screen Shot 2018-01-02 at 1.33.18 PM.png
credit: Refill Revolution 

Καλή zero waste Χρονιά!

Διαβάστε ακόμα

Τα 10 βήματα των zero wasters (κάντα κι εσύ!) 

My minimalist wardrobe and some insights on buying less 

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: