Έμμηνος Ρύση και Κύπελλο περιόδου

Περίοδος. Οι μέρες του μήνα. Τα ῞ρούχα῞. Δεν ήταν πάντα μια τόσο εύκολη συζήτηση όπως στις μέρες μας, κι ακόμη και σήμερα σε πολλά σημεία του πλανήτη και πολλές κοινωνίες η γυναικεία περίοδος δεν έχει ακόμα κανονικοποιηθεί, αλλά αντιμετωπίζεται με διστακτικότητα και συστολή.

Θραύσματα της Ιστορίας των προϊόντων γυναικείας υγιεινής 

Το πρώτο μοντέρνο κύπελλο περιόδου που φτιάχτηκε εργοστασιακά με πατέντα, το δημιούργησε η Leona Chalmers το 1937. Ήταν μια Αμερικανίδα ηθοποιός, που θέλησε να αλλάξει προς το καλύτερο την εμπειρία που είχαν οι γυναίκες κατά τις ημέρες της έμμηνου ρύσης. Πριν από αυτό, υπήρχαν άλλα παρόμοια προϊόντα κατά τον 19ο αιώνα ακόμα, για τα οποία έχουμε δυστυχώς ελάχιστο ενημερωτικό υλικό.

Screen Shot 2017-09-11 at 11.06.07 AM.pngScreen Shot 2017-09-11 at 11.26.43 AM.png

Screen Shot 2017-09-11 at 11.27.34 AM
σκίτσο από το κύπελλο που σχεδίασε η Leona Chalmers, το Tassette

Δυστυχώς το κύπελλο περιόδου στην δεκαετία του 1930 βρήκε μικρή ανταπόκριση. Στην αγορά υπήρχε ήδη το προϊόν Kotex από την δεκαετία του 1920 ακόμα, ένα προϊόν που έμοιαζε με τις σύγχρονες σερβιέτες μιας χρήσης. Ήταν φτιαγμένες από βαμβάκι και ήταν -φυσικά- μιας χρήσης· οι γυναίκες τις λάτρεψαν καθώς δίχως πλυντήριο και τις σύγχρονες ανέσεις, το πλύσιμο ήταν μια όχι εύκολη υπόθεση. Ανταγωνιστής της  Kοtex ήταν οι σερβιέτες Mοdess,  από την γνωστή μας Johnson and Johnson. Παράλληλα, το 1933, ιδρύθηκε η Tampax, η πιο αγαπητή μάρκα ταμπόν μιας χρήσης στις Η.Π.Α. μέχρι σήμερα. Η ευκολία των ειδών αυτών, όντας μιας χρήσης, κέρδιζε συνεχώς έδαφοςΚι έτσι, η ιστορία των προϊόντων προσωπικής υγιεινής συνεχίστηκε, μέσα σε συναίσθημα συστολής και ντροπής από τις γυναίκες για το θέμα αυτό. Η έμμηνος ρύση δεν υπήρχε ακόμη ανοιχτά σε συζητήσεις, το ενημερωτικό υλικό ήταν ελαχιστό ή και ανύπαρκτο και η στάση της εκκλησίας έπαιξε σημαντικό ρόλο, καθώς οι κοινωνίες ήταν κατεξοχήν πουριτανικές και πατριαρχικές. Το 1959 λανσάρεται για δεύτερη φορά σύγχρονο κύπελλο περιόδου. Δυστυχώς είχε την ίδια τύχη με τον πρόδρομο του, το κύπελλο που έφτιαξε η Chalmers. Ακριβώς δέκα χρόνια μετά, γίνεται μια μεγάλη επανάσταση για τις σερβιέτες: αποκτούν για πρώτη φορά το αυτοκόλλητο στο κάτω μέρος και οι γυναίκες τις αγαπούν ακόμη περισσότερο μιας και απαλάσσονται πλέον από ζώνες και παραμάνες ασφαλείας στο εσώρουχο. Το όνομα τους ήταν Stayfree. H δεκαετία του 70 φέρνει μεγάλες αλλαγές για τις γυναίκες στο προσκήνιο στις Η.Π.Α., όπως η νόμιμη άμβλωση, η νόμιμη πλέον πώληση αντισσυληπτικών σε ανύπαντρες γυναίκες, το πρώτο σύγχρονο βιβλίο που μιλούσε ανοιχτά για την έμμηνο ρύση (Our bodies, ourselves) . Το 1975 η Procter and Gamble, o όμιλος που ανήκουν τα σύγχρονα προϊόντα όπως οι σερβιέτες always, ταμπόν tampax, Pampers, σαμπουάν Pantene pro v, οδοντόκρεμα Crest, Oral B, ξυραφάκια Gillette, Tide, Vicks κ.α. (όλη η λίστα εδώ), ξεκινάει την προώθηση από  ταμπόν με το όνομα Rely που συνοδευόταν από πολύ δυνατό για την εποχή μάρκετιγκ. Πέντε χρόνια αργότερα αποσύρονται από την αγορά· το σύνδρομο τοξικού σοκ συνδέεται με την χρήση ταμπόν. Το 1987 έρχεται το κύπελλο περιόδου ξανά στην αγορά· αυτή την φορά όμως, ήρθε για να μείνει. Το Keeper είναι ένα προϊόν που υπάρχει ακόμα!

Στις μέρες μας, οι σερβιέτες, τα σερβιετάκια και τα ταμπόν μιας χρήσης εξακολουθούν να είναι πρώτα σε πωλήσεις. Ωστόσο οι αποκαλύψεις των τελευταίων ετών για τις πρώτες ύλες παρασκευής τους, τους κινδύνους που κρύβονται από τη συνεχή χρήση αυτών των προϊόντων καθώς και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος, έφεραν την τελευταία δεκαετία τα κύπελλα περιόδου δυναμικά στο προσκήνιο. Παράλληλα, χάρη στο διαδίκτυο, δράσεις ακτιβιστριών, φεμινιστριών και φόρουμ ενημέρωσης γυναικών υπάρχει περισσότερη γνώση από ποτέ στην ιστορία του δυτικού κόσμου, γύρω από την έμμηνο ρύση.

 

Νούμερα* για την γυναικεία περίοδο.

 • Μια γυναίκα έχει περίοδο από το 12ο, 13ο έτος της ηλικίας της.
 • Ένας φυσιολογικός κύκλος διαρκεί 28 ημέρες. Ωστόσο πολλές φορές ο κύκλος περιόδου μπορεί να έχει διάρκεια 21 εώς 40 ημέρες. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν εναλλάξ, έναν σύντομο και έναν μεγαλύτερο κύκλο.
 • Κάθε χρόνο μια γυναίκα μπορεί να έχει 12 περιόδους. Γυναίκες με μικρό κύκλο, τυχαίνει να έχουν περίοδο δύο φορές μέσα σε έναν μήνα.
 • Έχουμε περίοδο για περίπου 40 χρόνια, και κατά προσέγγιση μια γυναίκα βιώνει 400 περιόδους.
 • Κατά μέσο όρο, μια γυναίκα κατά τη διάρκεια όλων των έμμηνων ρύσεων που θα έχει στη ζωή της χρησιμοποιεί 14.000 με 17.000 σερβιέτες ή ταμπόν.
 • Το 70% των γυναικών με περίοδο στις Η.Π.Α. χρησιμοποιούν ταμπόν μιας χρήσης. Ο Οργανισμός Φαρμάκων δεν απαιτεί ελέγχους για την ασφάλεια των προϊόντων αυτών αλλά ούτε και την πλήρη αναγραφή των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. (Δείτε εδώ)Screen Shot 2017-09-11 at 10.43.57 AM.png

 

Η περίοδος μας  μέχρι πριν λίγα χρόνια ῞απαιτούσε῞ την αγορά από σερβιέτες, σερβιετάκια και ταμπόν ή οποιονδήποτε συνδυασμό των τριών, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Γιατί οι λύσεις αυτές δεν είναι καλή ιδέα:

 • περιέχουν διοξείδιο του χλωρίου, υλικό που χρησιμοποιείται για την λεύκανση του χαρτοπολτού και έρευνες δείχνουν την ερεθιστικότητα του σε επαφή με το δέρμα
 • περιέχουν χημικά όπως polyester, polyethylene (PET), polypropylene και propylene glycol (PEG), που έχουν συνδεθεί και κατηγορηθεί για ορμονικές διαταραχές, ξηρότητα της περιοχής κ.α. λόγω τοξικότητας
 • περιέχουν συνθετικά αρώματα, τα οποία είναι ερεθιστικά
 • παράγουν *τεράστιο* όγκο σκουπιδιών που καταλήγουν σε χωματερές ή ρυπαίνουν περαιτέρω όταν δεν πεταχτούν στα σκουπίδια

Το χρηματικό κόστος

Ένα πακέτο ταμπόν 64 τεμαχίων της μάρκας o.b., κοστίζει 4,95 ευρώ (τιμή από amazon.de). Για 14.000 τεμάχια, το ποσό ανέρχεται στα 1083,2 ευρώ.

Ένα πακέτο σερβιέτες 104 τεμαχίων της μάρκας always, κοστίζει 13 ευρώ (τιμή από amazon.de). Για 14.000 τεμάχια, το ποσό αυτό ανέρχεται στα 1750 ευρώ.

Οι αντίστοιχες τιμές για την μάρκα natracare, γνωστή στην Ευρώπη σαν προϊόντα φιλικά για την περίοδο δίχως χημικά πρόσθετα, διαμορφώνονται ως εξής:

Ένα πακέτο ταμπόν 60 τεμαχίων natracare, κοστίζει 15,62 ευρώ. Για 14.000 τεμάχια το συνολικό ποσό με τις σημερινές τιμές ανέρχεται στα… 3644,66 ευρώ.

Ένα πακέτο σερβιέτες 40 τεμαχίων της natracare, κοστίζει 15,96 ευρώ. Για 14.000 τεμάχια το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 5586 ευρώ.

 

 

Το κύπελλο 

Ξεκίνησα να  χρησιμοποιώ κύπελλο γιατί δεν παράγει καθόλου σκουπίδια μιας και είναι πλενόμενο και επαναχρησιμοποιούμενο, και γιατί είναι  – τόσο στο θέμα της περιόδου όσο και σε θέμα υγείας-  ασφαλές.

Screen Shot 2017-05-23 at 1.20.01 PM

Σχετικά με την περίοδο, το κύπελλο προσφέρει μια μοναδική ευελιξία στην  κίνηση και στον αθλητισμό, ακόμη και στο κολύμπι. Σε αντίθεση με τις σερβιέτες και τα ταμπόν, το κύπελλο δεν απορροφά το αίμα αλλά το συλλέγει. Με το σωστό κύπελλο οι διαρροές, το άγχος της αλλαγής και ένα γενικότερο αίσθημα ανασφάλειας που πολλές γυναίκες βιώνουν στην διάρκεια της έμμηνου ρύσης, δεν υπάρχουν. Αυτό ωφείλεται στον τρόπο που εφαρμόζει  το κύπελλο στα τοιχώματα του κόλπου, αλλά και στην μεγάλη χωρητικότητα του.

Ένα κύπελλο περιόδου έχει διάρκεια ζωής μέχρι 10 χρόνια, όταν το φροντίζουμε σωστά. Κατασκευάζεται από χειρουργική σιλικόνη ή TPE, ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως στο νοσοκομειακό υλικό (όπως σωληνάκια για παράδειγμα) και είναι κατάλληλο για επαφή με το δέρμα και το αίμα. Το κόστος του κυμαίνεται από 20 μέχρι 30 ευρώ περίπου για κορυφαία στην κατηγορία αυτή προϊόντα όπως το mooncup, organicup, femmecup, που έχουν και πιστοποίηση από την Vegan Society σαν προϊόντα για τα οποία δεν έχουν γίνει πειράματα σε ζώα. Υπάρχει όμως πλέον μια τεράστια γκάμα από κύπελλα περιόδου, πραγματικά για όλα τα γούστα ή καλύτερα, τις ανάγκες κάθε γυναίκας. Κάθως κάθε γυναίκα έχει ξεχωριστή ανατομία, δεν ταιριάζουν όλα τα κύπελλα σε όλες. Υπάρχουν κύπελλα διαφορετικά σε σκληρότητα και μέγεθος, κύπελλα πιο φαρδιά από άλλα, κύπελλα πιο κοντά ή πιο μακρουλά! Το ύψος του τραχήλου, το αν μία γυναίκα έχει γεννήσει ή όχι, το πόσο βαριά ή ελαφριά είναι η ροή του αίματος και συχνά και η ηλικία, παίζουν ρόλο στην επιλογή του σωστού κυπέλλου για την καθεμία από εμάς.

Εξερευνώντας τον τράχηλο

Καθώς ο τράχηλος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για το κατάλληλο κύπελλο και την αποφυγή λάθος αγορών, πάμε να δούμε λίγα βασικά πράγματα. Screen Shot 2017-09-15 at 12.02.04 PM

Ο τράχηλος στην ψηλάφιση του μοιάζει με ένα κουμπάκι ή φασόλι θα μπορούσαμε να πούμε. Είναι ένας ινομυώδης σωλήνας, που φέρνει σε επικοινωνία το σώμα της μήτρας με τον κόλπο, όπου τοποθετούμε το κύπελλο.

Ο τράχηλος μπορεί να βρίσκεται…
Ψηλά: Ο τράχηλος δεν μπορεί να ψηλαφιθεί, ή ψηλαφίζεται με δυσκολία σε συγκεκριμένη θέση μονάχα. Πιο κατάλληλα είναι τα μακρουλά κύπελλα και το στέλεχος του κυπέλλου (ένα ίσιο κομμάτι από το ίδιο υλικό, στην άκρη του κυπέλλου) δεν πρέπει να κοπεί. Χαμηλά: Ο τράχηλος ψηλαφίζεται με σχετική ευκολία με τα δάχτυλα, ίσως ένα μέρος του στελέχους να χρειαστεί να κοπεί. Πολύ χαμηλά: Ο τράχηλος ψηλαφίζεται με μεγάλη ευκολία και βρίσκεται σχεδον στην είσοδο του κόλπου, το στέλεχος πρέπει να κοπεί ή σε σπάνιες περιπτώσεις που ο τράχηλος είναι εξαιρετικά χαμηλά, το κύπελλο να φορεθεί ῞το μέσα εξω῞.

Screen Shot 2017-09-23 at 3.47.57 PM.png
Organicup
Screen Shot 2017-09-23 at 3.52.19 PM.png
Meluna Cup small, γυρνόντας το κύπελλο ῎το μέσα έξω῞ για εξαιρετικά χαμηλή θέση τραχήλου
Screen Shot 2017-09-23 at 3.50.23 PM.png
Meluna Cup

Διαλέγοντας το σωστό κύπελλο

Πολλές μάρκες από κύπελλα περιόδου αναφέρουν ποιο από τα κύπελλα που προσφέρουν, ταιριάζουν σε ποιες γυναίκες. Ο σημαντικότερος παράγοντας που αναφέρεται είναι το αν μια γυναίκα έχει γεννήσει φυσιολογικά ή όχι, καθώς μετά τον τοκετό οι μύες της περιοχής μπορεί να χάσουν την ελαστικότητα τους. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα έχουν δυσκολία να βρουν κατάλληλο κύπελλο κατά τη γνώμη μου, αν

1.διαβάσουν με προσοχή τις πληροφορίες που παρέχουν οι κατασκευαστές,

2.έχουν μετρήσει το πόσο ψηλά ή χαμηλά βρίσκεται ο τράχηλος με ψηλάφιση και

3.γνωρίζουν το κατά πόσο στενός ή όχι είναι ο κόλπος (αν υπάρχει φυσιολογικός τοκετός ή όχι φυσικά παίζει τεράστιο ρόλο, ωστόσο γυναίκες που έχουν γεννήσει φυσιολογικά αλλά έχουν μικρό σωματότυπο συχνά διαλέγουν το μικρότερο μέγεθος από τα κύπελλα)

Γενικά:

 • Γυναίκες με στενό κόλπο κάτω των 30 ή γυναίκες που αθλούνται ίσως βρουν πιο βολικά τα κύπελλα που έχουν μεγαλύτερη σκληρότητα όπως το organicup. Κύπελλα μαλακά (κατασκευασμένα από TPE) σαν το meluna soft ίσως δεν θα παραμένουν σε σωστή θέση μέσα στον κόλπο ή δεν θα ανοίγουν εύκολα κατά την τοποθέτηση.
 • Γυναίκες που έχουν στο ενεργητικό τους φυσιολογικό τοκετό διαλέγουν κατά κύριο λόγο το μεγάλο μέγεθος από μάρκες όπως π.χ. το mooncup, organicup, lunette, femmecup.
 • Το merula cup  είναι πολύ αγαπητό σε γυναίκες με περισσότερους τοκετούς στο ενεργητικό τους λόγω της μεγαλύτερης περιφέρειας του.

 

Τοποθέτηση και αφαίρεση

Πριν την πρώτη τοποθέτηση του κυπέλλου στην αρχή της περιόδου, για λόγους υγιεινής, το κύπελλο θα πρέπει να βραστεί βυθισμένο σε καθαρό νερό για μερικά λεπτά. Τα χέρια μας και η ευαίσθητη περιοχή θα πρέπει να είναι επιμελώς καθαρά.

Διπλώνουμε έπειτα το κύπελλο ως εξής:

Screen Shot 2017-09-23 at 4.03.01 PM.png
δίπλωμα σε σχήμα ῞c ῞

 

Screen Shot 2017-09-23 at 4.03.13 PM.png
δίπλωμα σε σχήμα ῞7῞
Screen Shot 2017-09-23 at 4.03.28 PM.png
δἰπλωμα ῞yoni῞ ή «punch down»

Αυτά είναι μερικά βασικά, απλά διπλώματα και η κάθε γυναίκα χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα διπλώματα που της ταιριάζουν ή την βολεύουν. Αν κάποιος τρόπος δεν σας βολεύει ή μοιάζει δύσκολος στην εφαρμογή, δοκιμάστε έναν άλλον τρόπο διπλώματος. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλά βίντεο που παρουσιάζουν διαφορετικούς τύπους, ωστόσο βρίσκω τους περισσότερους πολύ λιγότερο πρακτικούς από αυτούς τους βασικούς τύπους διπλώματος του κυπέλλου.  Δείτε οδηγίες για διπλώματα από το mooncup εδώ.

Μετά το δίπλωμα και σε στάση βαθύ κάθισμα (squat) ή ενώ καθόμαστε στην τουαλέτα με το σώμα ελαφρώς γυρμένο προς τα εμπρός ή ακόμα και όρθιες με το ένα πόδι ακουμπησμένο κάπου ψηλότερα από το πάτωμα, με το αριστερό χέρι αν είστε δεξιόχειρας ανοίξτε ελαφρά τα εξωτερικά χείλη, ενώ με το δεξί τοποθετείστε το κύπελλο εντός του κόλπου ώστε ο τράχηλος να βρίσκεται εντός του κυπέλλου. Βεβαιωθείτε πως το κύπελλο εχει κουμπώσει σωστά στα τοιχώματα του κόλπου. Για τις νέες στο σπορ, ίσως ακούγεται αρκετά περίπλοκο ωστόσο μετά τις δύο, τρεις πρώτες εφαρμογές γίνεται πραγματικά παιχνιδάκι.

Η αφαίρεση γίνεται επίσης σε καθήμενη θέση στην τουλατέτα, όπου με καθαρά χέρια πάντα, εισάγουμε ένα δάκτυλο μεταξύ του κυπέλου και του κολπικού τοιχώματος, βοηθώντας το κύπελλο να αποκολληθεί, να ῞ξεκουμπώσει῞. Έπειτα, κρατώντας σταθερά το στέλεχος ή το κάτω μέρος του κυπέλλου, αφαιρούμε και ξεπλένουμε πολύ καλά με νερό πριν το επανατοποθετείσουμε.  Άλλη μέθοδος είναι το να ῞τσιμπήσουμε ῞ το κύπελλο στο κάτω μέρος του κουνώντας το απαλά ώστε να ξεκουμπώσει από τα τοιχώματα του κόλπου, τραβώντας το παράλληλα προσεκτικά προς την έξοδο του κόλπου. Για κύπελλα που έχουν τρυπούλες στο επάνω μέρος όπως το mooncup, organicup, βεβαιωθείτε πως οι τρυπούλες είναι απόλυτα καθαρές πριν την επανατοποθέτηση.

Δείτε το ενημερωτικό βίντεο για την εισαγωγή κυπέλλου από το Put A Cup In It εδώ  και τις οδηγίες εισαγωγής από το mooncup εδώ

(Το βίντεο είναι στα αγγλικά. Εάν δεν μιλάτε την αγγλική, παρακολουθήστε το βίντεο για να δείτε τον τρόπο εισαγωγής. Προσοχή, στο πρώτο βίντεο γίνεται εφαρμογή λιπαντικού στο κύπελλο κάτι που δεν είναι απαραίτητο στην πραγματικότητα. )

Screen Shot 2017-09-23 at 3.45.05 PM.png

 

Γενικά

 • Δεν ξηραίνει τον κόλπο ή τα χείλη, σε αντίθεση με τις κοινές σερβιέτες και ταμπόν μιας χρήσης.
 • Χρειάζεται να το καθαρίζετε με  τρεχούμενο νερό κάθε οκτώ με δέκα ώρες περίπου.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από γυναίκες με ενδομητρίωση ή γυναίκες που δεν έχουν σεξουαλικές επαφές.
 • Δεν χρειάζεται να το βράζουμε σε κάθε χρήση· απαραιτήτως όμως πρέπει να το βράζουμε σε νερό μετά το τέλος της περιόδου.
 • Μπορούμε να το πλύνουμε με σαπούνι, αυστηρά με χαμηλό pH μεταξύ 3,5 και 5,5. Τα κοινά σαπούνια έχουν τιμές pH από 7 μέχρι 10, πράγμα που τα καθιστά εντελώς ακατάλληλα για την καθαριότητα του κυπέλλου αλλά και την υγεία μας, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, ξηρότητα και κνησμό. Κοινά σαπούνια θα μειώσουν το προσδόκιμο ζωής του κυπέλλου, κάνοντας το να αποχρωματιστεί ή να συγκρατά μυρωδιές. Ακατάλληλα είναι και τα σαπούνια με οποιοδήποτε άρωμα ή αιθέριο έλαιο για τον ίδιο λόγο!
 • Σημαντικό! Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε πολύ οικονομικά, no name κύπελλα που πωλούνται σε μεγάλα διαδικτυακά καταστήματα καθώς η ποιότητα, η εφαρμογή, η αντοχή τους είναι αμφισβητίσημα.
 • Αν χρησιμοποιείτε ήδη κύπελλο, πείτε το στις φίλες σας! Αν δεν το χρησιμοποιείτε, αξίζει να αρχίσετε! Σημείωση: Υπάρχουν γυναίκες με άσχημες σεξουαλικές εμπειρίες που η επαφή με τον κόλπο δεν είναι άνετη, γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, τραυματιστεί σωματικά ή ψυχικά. Αν στην κουβέντα σας με κάποια φίλη εντωπίσετε πως δεν θέλει να δοκιμάσει το κύπελλο ή δεν αισθάνεται άνετα με την συζήτηση ή με την σκέψη εισαγωγής του κυπέλλου μην επιμένετε. Υπάρχουν άλλωστε και οι υφασμάτινες σερβιέτες!
 • Διαβάστε εδώ μερικά βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν αν αντιμετωπίζετε PMS, αμηνόρροια ή δυσμηνόρροια.

Συγκριτικός πίνακας κυπέλλων 

Screen Shot 2017-09-23 at 4.23.31 PM.png

Screen Shot 2017-09-23 at 4.24.09 PM
theecofriendlyfamily.com

 

 

Αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες.

*H ανάρτηση έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν έχει σκοπό το κέρδος ή την διαφήμιση συγκεκριμένων προϊόντων. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τα μέλη τις ομάδας ψάχνω, πουλώ : κύπελλα περιόδου, υφασμάτινες σερβιέτες και πάνες που με βοήθησαν με τις ιδέες τους. 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s