Fast fashion ΤΕΛΟΣ

O όρος fast fashion χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε τη σύγχρονη μόδα του δυτικού κόσμου, και είναι ένας όρος που δημιουργήθηκε γύρω στο έτος 2000. Η γρήγορη μόδα, το fast fashion, βασίζεται στις στιλιστικές προτάσεις μόδας που προτείνει η εβδομάδα μόδας που γίνεται σε διάφορες μεγάλες μητροπόλεις κάθε χρόνο, όπως Μιλάνο, Βερολίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τόκυο. Στην εβδομάδα μόδας οι μόδιστροι παρουσιάζουν ΤΙ θα θεωρείται μόδα την επόμενη χρονιά, και βάση αυτών των προτάσεων οι βιομηχανίες ρούχων παράγουν ρέπλικες (αντίγραφα) των σχεδιαστικών ρούχων σε τιμές πάρα πολύ προσιτές για τον μέσο όρο των ανθρώπων του δυτικού πολιτισμού.

Μερικά καταστήματα που βασίζουν τη φιλοσοφία τους στη γρήγορη μόδα είναι τα: ZARA, OYSHO, H&M, Stadivarious, Pull&Bear, Top Shop, Forever 21, Primark, καθώς και τα ρούχα που προέρχονται από την Κίνα. Η σκέψη είναι απλή και όλοι όσοι έχουμε επισκεφτεί μερικές φορές κάποιο από τα καταστήματα αυτά την γνωρίζουμε πάνω κάτω: Τα ρούχα έχουν χαμηλή τιμή, χαμηλή ποιότητα κατά κύριο λόγο, και είναι η τελευταία λέξη της μόδας. Αυτό που ονομάζουμε σε αυτήν την περίπτωση «τελευταία λέξη της μόδας» είναι μία μόδα που θα έχει διάρκεια το πολύ ένα με δύο έτη, όσο διαρκεί ένα συγκεκριμένο trend (ελληνικά: τάση της μόδας). Οι τάσεις της μόδας είναι έτσι σχεδιασμένες από την εβδομάδα μόδας ώστε να έχουν διάρκεια ζωής λίγων ετών, αλλά κάθε λίγους μήνες να ανανεώνονται, ώστε αυτό που θεωρείται οπτικά μόδα να αλλάζει συνεχώς. Το αποτέλεσμα είναι καθαρά ένα ψυχολογικό παιχνίδι, όπου για να θεωρηθεί κάποιος κοινωνικά «μοδάτος, -η» θα πρέπει να ανανεώνει συνεχώς τα ρούχα του. Το ρούχο της γρήγορης μόδας δηλαδή, έχει γίνει μια σιωπηλή δήλωση ότι «δες με, είμαι trendy και φορώ την τελευταία λέξη της μόδας», από μία σκοπιά status δε, είναι μία δήλωση δύναμης, ότι δηλαδή ΜΠΟΡΩ να φοράω την τελευταία λέξη της μόδας και αυτό με κάνει ικανό,-η/ισχυρό,-η/μοντέρνο,-α/ή άλλη ταμπέλα που θα ταίριαζε με ό,τι προωθούν σαν αποδεκτό τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η γρήγορη μόδα εκπαιδεύει τους καταναλωτές να αλλάζουν συνεχώς γούστο κατά μία έννοια,  καθώς επίσης τους μαθαίνει να κατηγοριοποιούν τους ανθρώπους βάση του κατά πόσο την ακολουθούν ή όχι.

Screen Shot 2017-04-16 at 4.07.05 PM.png
καταστήματα, οικονομικά είδη, περισσότερες επιλογές, αυξημένες πωλήσεις, μικρότερη διάρκεια, περισσότερα σκουπίδια, αρνητικές επιπτώσεις | φωτογραφία: NNY living magazine

Δυστυχώς τα οικονομικά ρούχα που αγοράζουμε από τα μεγάλα καταστήματα μόδας που κατακλύζουν τις χώρες της Δύσης έρχονται με τρομερά μεγάλο κόστος: 

 • Κατασκευάζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό από μικρά παιδιά, υπό άθλιες συνθήκες. Μπαγκλαντές, Ινδίες, Πακιστάν, Ταϊβάν, Καμπότζη είναι μερικές χώρες που οι βιομηχανίες μόδας ράβουν τα ρούχα τους με παιδική εργασία ώστε να επιτυγχάνουν μία πολύ προσιτή τιμή για τον δυτικό κόσμο.
 • Κατασκευάζονται εις βάρος των εργατών που δεν αμοίβονται αρκετά για την εργασία τους. Συχνά η ανταμοινή τους είναι να κοιμούνται εντός του εργοστασίου, λίγο φαγητό και μερικά ευρώ τον μήνα.
 • Κατασκευάζονται εις βάρος του περιβάλλοντος, μιας και η ασταμάτητη παραγωγή χρωματιστών υφασμάτων προκαλεί τρομερή μόλυνση των υδάτων και περιττή κατανάλωση πόρων στο όνομα της μόδας.
 • Κατασκευάζονται σε μεγάλο ποσοστό από υλικά που δεν είναι αντοχής και έχουν κακή ποιότητα ραφής με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε σύντομα καινούργια ρούχα και άρα να γίνεται σπατάλη πόρων.

  Screen Shot 2017-04-16 at 2.27.06 PM.png
  μόλυνση υδάτων από εργοστάσια παραγωγής ρούχων, φώτο google search

 

Η ανάγκη να στραφούμε σαν πολίτες του δυτικού κόσμου σε πιο βιώσιμες επιλογές είναι πλέον εμφανής. Η ζήτηση είναι αλληλένδετη με την προσφορά και φυσικά όσο περισσότερο αγοράζουμε, τόσο οι βιομηχανίες αυτές θα κατασκευάζουν ρούχα με τεράστιο περιβαντολλογικό κόστος όσο και ηθικό κόστος.

Μερικά πράγματα που  μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα είναι:

 • Χρησιμοποιούμε τα υπάρχοντα ρούχα μας μέχρι να φθαρούν και να είναι πλέον ανάγκη να τα αλλάξουμε.
 • Δεν πετάμε ρούχα που είναι γενικώς σε καλή κατάσταση αλλά τα επιδιορθώνουμε.
 • Αναζητούμε ρούχα second hand εάν χρειαζόμαστε κάτι καινούργιο από αντίστοιχα καταστήματα ή ομάδες στο facebook.
 • Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγω δεν έχουμε πρὀσβαση σε ρούχα ηθικά κατασκευασμένα με φιλικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον πρώτες ύλες και πρέπει να αγοράσουμε κάτι από καταστήματα γρήγορης μόδας, επιλέγουμε κάτι που ποιοτικά και στυλιστικά θα μας υπηρετήσει για μεγάλο διάστημα.
 • Αναζητούμε ρούχα που να είναι ηθικά κατασκευασμένα, αγγλικά: ethical fashion, ethicaly made κλπ 

 

Εάν μέχρι τώρα ψωνίζατε σχεδόν αποκλειστικά ρούχα γρήγορης μόδας, ή έχετε πολλά ρούχα στη ντουλάπα σας αλλά παράλληλα δεν ξέρετε καθημερινά ΤΙ να φορέσετε διαβάστε αυτό το άρθρο  σχετικά με τις αγορές ρούχων και το στυλ. Εάν έχετε ωστόσο εξαιρετικές δυσκολίες σχετικά με το πως να διαμορφώσετε μία γκαρνταρόμπα που σας εξυπηρετεί καθημερινά χωρίς όμως να εξαρτάστε από τη γρήγορη μόδα, επισκεφτήτε την σελίδα CLADWELL , μια ιντερνετική υπηρεσία για να κατανοήσετε καλύτερα τις ανάγκες σας σε ρούχα βάσει των καθημερινών δραστηριοτήτων σας.

Η βιομηχανία της γρήγορης μόδας σε συνάρτηση με την ῾αγάπη῾  μας για ψώνια μας κάνει διαρκώς να επιστρέφουμε στα καταστήματα αυτά με τα προσιτά ρούχα, τα μπλουζάκια των 9,90$ με τα φάνσι χρώματα που τελικά θα φορέσουμε ελάχιστα.

Η σχετική οικονομική ευμάρια του δυτικού πολιτισμού και η αποκοπή του μέσου ανθρώπου από τις πραγματικές του ανάγκες καθώς και η επίπλαστη θεραπεία «shopping therapy» μας κάνει συχνά να αγοράζουμε απλά επειδή μπορούμε, επειδή βρίσκουμε μια ψευτική ανακούφιση σε αυτό, επειδή η τιμή είναι πολύ προσιτή ή κάτι έχει έκπτωση ή απλά μας ελκύει το χρώμα και το σχέδιο, χωρίς να έχουμε πραγματικά ανάγκη ένα ακόμη μπουζάκι/παντελόνι κλπ.

Για το καλό όλων, η γρήγορη μόδα πρέπει να πεθάνει, και να πεθάνει γρήγορα.

Διαβάστε πολύ περισσότερα για το ethical fashion εδώ 

 

Screen Shot 2017-04-16 at 3.35.08 PM.png
Τι είναι το ethical fashion, από τη σελίδα ethicalfashionforum.com

 

Δείτε ακόμη:

 • Βοηθητικά Apps για καλύτερες αγορές: Free2Work | GoodGuide |Shop Ethical! |aVOID *χρήσιμα ειδικά εάν ψωνίζετε on line
 • Δείτε εδώ μερικές προτάσεις του  Good trade για ethical ρούχα *στη σελίδα υπάρχουν και κάποια είδη από δέρμα ζώων, πράγμα που δεν θεωρώ προσωπικά ηθικό και δεν υποστηρίζω στις αγορές μου*
 • Heel μία ελληνική εταιρεία ρούχων που αξίζει την προσοχή μας , με ηθικά ρούχα, οργανικό βαμβάκι και upcycling concept.

 

*Buy Consciously, Buy Ethically, Built your sense of Style*

Ελπίζω να σας φάνηκε χρήσιμο,

 

Niki

 

Screen Shot 2017-04-16 at 3.59.00 PM.png
φωτογραφία: fairtradewinds

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s