Βασική Οργάνωση Σπιτιού: Μέρος β῾

(Εάν δεν το διαβάσατε ήδη, διαβάστε εδώ το πρώτο μέρος. )

Ας προχωρήσουμε λοιπόν στην κουζίνα. Στον ιερό τόπο εστίασης, εκεί που λαμβάνουν χώρα τα καθημερινά μαγειρέματα, εκεί που τα μπαχαρικά ακούν και βλέπουν όλα όσα κάνουν και συζητούν οι νοικοκύρηδες στον χώρο της κουζίνας. Εκεί που κρυφά έχουν φωλιάσει οι πετσέτες για ποτήρια που ποτέ δεν χρησιμοποιούμε, στο πιο κάτω συρτάρι στριμώχνονται τα τραπεζομάντηλα, ενώ πάνω πάνω, στο συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα, γίνεται πολλές φορές χαμός. Οι κουτάλες και τα εργαλεία, συνωστισμένα. Τα μπαχαρικά συγκεντρωμένα από όλες τις γωνιές της γης, υπάρχουν ακόμα και για τις πιο απαιτητικές συνταγές, άσχετα που σχεδόν ποτέ δεν τα προτιμούμε. Τα τσάγια το ίδιο, τα βότανα επίσης.

Τα ποτήρια: του νερού, του κρασιού, του κόκκινου κρασιού, της σαμπάνιας, της μπύρας, για σφηνάκια. Πιάτα καθημερινά. Πιάτα για το ῾επίσημο῾ τραπέζι. Μπωλ και πιατέλες σε διάφορα σχέδια. Πλαστικά τάπερ, κι άλλα πλαστικά τάπερ. Και ίσως και γυάλινα τάπερ. Ένα ντουλάπι με μικροσυσκευές: για τοστ, για βάφλες, μιξερ χειρός, ραβδομίξερ, αποχυμωτής, παρασκευαστής ψωμιού, μπλέντερ, μηχανή για παγωτό. Κάπου στριμωγμένα το αλουμινόχαρτο, το χαρτί ψησίματος , φυσικά η διάφανη μεμβράνη, παραδίπλα ένα ρολό χαρτιού κουζίνας. Κάτω από τον νεροχύτη, μερικά καθαριστικά κατάλληλα για την κουζίνα, κατά τους γκουρού του μάρκετιγκ πάντα.

Μα η κουζίνα μου είναι ήδη οργανωμένη.

Κάτι που εύχομαι πράγματι ολόψυχα. Συχνά, κάνοντας καθαριότητα στον χώρο μας, νιώθουμε πως τα πάντα γύρω μας είναι οργανωμένα και μας εξυπηρετούν. Δυστυχώς τις περισσότερς φορές δεν ισχύει απόλυτα αυτό. Η αίσθηση καθαριότητας του χώρου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουμε απόλυτα συνηθίσει τα πάντα μέσα στο χώρο, μας δίνουν την ψευδή εντύπωση της καλής οργάνωσης.

Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω.

Ξεικινήστε βρίσκοντας λίγο χρόνο ηρεμίας στο σπίτι ώστε να αφιερωθήτε σε αυτήν την εργασία. Αυτό είναι το ιδανικό.
Μπείτε νοητικά στη φάση : στον χώρο αυτό θα μείνει μονάχα ότι είναι απόλυτα χρήσιμο ή βρίσκω πολύ όμορφο .

Ψυγείο

Αδειάστε στον πάγκο της κουζίνας όλα τα περιεχόμενα του ψυγείου και καθαρίστε το σχολαστικά με ένα υγρό πανί και ξύδι. Καθαρίστε τα ράφια, τα πλαστικά μέρη, το λάστιχο στις πόρτες του ψυγείου.
Καθαρίστε με προσοχή τα δοχεία που θα ξαναμπούν στο ψυγείο, ελέγξτε την ημερομηνία λήξης προϊόντων σε βάζα από το σούπερ μάρκετ όπως σάλτσες ή ντέσσινγκ.

Screen Shot 2017-04-01 at 6.02.31 PM
courtesy of picture: IKEA

Ντουλάπια και Συρτάρια

 • Αδειάστε ΟΛΑ τα πράγματα από ντουλάπια και συρτάρια στο πάτωμα της κουζίνας σας. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον πραγματικό όγκο των πραγμάτων που υπάρχουν στην κουζίνα , καθώς και να θυμηθείτε κάποια πράγματα που ίσως με τον καιρό είχαν στριμωχθεί προς τα πίσω. Κατσαρόλες, συσκευές, πιάτα, ποτήρια, πετσέτες και τραπεζομάντηλα και γενικώς όλα σας τα είδη θα πρέπει να βρεθούν στο πάτωμα!Screen Shot 2017-03-31 at 8.47.18 PM
 • Σιγουρευτήτε για τα είδη που δεν χρειάζεστε πια: πόσα τραπεζομάντηλα είναι όντως απαραίτητα για το νοικοκυριό σας; Χρειάζεστε όλες αυτές τις πετσέτες; Γιατί να έχουμε πολλαπλά εργαλεία όπως καθαριστή για πατάτες και δύο μαχαίρια ψωμιού; Εκείνο το εργαλείο για τα μήλα, σας χρειάζεται όντως; Ποιες είναι οι πραγματικά χρήσιμες κουτάλες και ποιες πιάνουν απλά χώρο; Μήπως έχετε σκέυη μαγειρικής που δεν χρησιμοποιείτε σχεδόν ποτέ και προκαλούν μόνο συνωστισμό;
 • Να είστε αμείλικτοι όταν κάνετε οργάνωση του χώρου σας, ακούγοντας τις ανάγκες της καθημερινότητας και το τι προσφέρεται ο χώρος σας να φιλοξενήσει. Οτιδήποτε παραπάνω είναι απλά συνωστισμός! Για παράδειγμα, σε μία κουζίνα ενός σπιτιού 65 τμ το δεύτερο σερβίτσιο πιάτων είναι σπατάλη αποθηκευτικού χώρου. Προτιμήστε σερβίτσια σε ουδέτερο χρώμα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις περιπτώσεις.
  (Αυτή η εργασία είναι και η πιο χρονοβόρα, ωστόσο η πιο απελευθερωτική από όλες μιας και σας απαλλάσει από ότι δεν σας υπηρετεί πραγματικά. )
 • Καθαρίστε ντουλάπια και συρτάρια σχολαστικά, με υγρό πανί και ξύδι. Τοποθετήστε έπειτα τα πράγματα που κρατήσατε για να σας υπηρετούν, με τέτοιο ώστε να μην δημιουργήται συνωστισμός και ακαταστασία. Οι χώροι θα πρέπει να δίνουν μια αίσθηση οργάνωσης και να είναι ευχάριστοι και εύχρηστοι.

Πάγκος και νεροχύτης

Τα δύο πιο παρεξηγημένα σημεία της κουζίνας. Ο πάγκος είναι χώρος προετοιμασίας του φαγητού και όχι χώρος για να αποθηκέυουμε τις συσκευές μας! Προσπαθήστε να τον κρατάτε πάντα απλό, καθαρό και δίχως συσκεύες. Στον νεροχύτη: δεν αφήνουμε μέσα το σγουγγάρι ή το βέτεξ ή το υγρό πιάτων. Φροντίζουμε να τον έχουμε πάντα καθαρό, δίχως άπλυτα ποτήρια και πιάτα, τα οποία πλένουμε πάντα αμέσως και βάζουμε πάλι στη θέση τους. Σφουγγάρι και υγρό πιάτων τα φυλάμε δίπα στον νεροχύτη σε μικρή θηκούλα, πέτρινο πιατάκι ή άλλο μικρό σκεύος που ταιριάζει με τον χώρο μας.

῝Παρακαλώ διατηρείτε τον χώρο καθαρό.῝

*Καθαρίζουμε καθημερινά τον πάγκο της κουζίνας.
*Πλένουμε τα πιάτα μετά από κάθε γεύμα.
*Δεν αφήνουμε άπλυτα στον νεροχύτη!!! Ο νεροχύτης και ο πάγκος είναι τα εμφανέστερα σημεία στην κουζίνα. Διατηρώντας τα καθαρά, ο χώρος μας αποπνέει πάντα μια ευχάριστη αύρα. Σε περίπτωση ανάγκης, καταβρέχουμε τα πιάτα με άφθονο νερό ώστε να μην κολλούν τα υπολείματα.
*Σφουγγάρι πιάτων, υγρό πιάτων και πανί καθαριότητας έχουν δικό τους χώροκαι πρέπει να απολυμαίνονται συχνά.
*Ο νεροχύτης είναι πάντα καθαρός, δίχως υπολείματα ή βρώμικα πιάτα.
*Δεν αγοράζουμε είδη κουζινικών εάν δεν έχουμε ανάγκη ή δεν έχει χαλάσει το προηγούμενο! Ποτέ! Αποφεύγουμε έτσι τον συνωστισμό, την ακαταστασία και τις περιττές αγορές.
*Καθαρίζουμε την επιφάνεια των ντουλαπιὠν μια φορά την εβδομάδα.
*Καθαρίζουμε τον απορροφητήρα, την εξωτερική επιφάνεια του ψυγείου και τυχόν ράφια με μπαχαρικά μια φορά την εβδομάδα.
*Πριν τοποθετήσουμε τα τρόφιμα που αγοράσαμε στο ψυγείο, ελέγχουμε εάν είναι καθαρό ή εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ή να απομακρυνθεί.

10 σημεία του καλού νοικοκυριού στην κουζίνα (και όχι μόνο)

 1. Είναι πιο σημαντικό να ελευθερώνουμε τα πράγματα που δεν μας εξυπηρετούν από το να αγοράζουμε καινούργια.
 2.  Εκτιμούμε όλα όσα έχουμε, δεν κρατάμε πράγματα που δεν χρησιμοποιούμε.
 3. Προτιμούμε εργαλεία, σκέυη και υφάσματα που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ασφαλή για τον οργανισμό και θα μας υπηρετούν πολλά χρόνια.
 4. Τακτοποιούμε τα πράγματα πάντα κατά κατηγορίες.
 5. Δεν διαλέγουμε τι θα πετάξουμε, αλλά τι θα κρατήσουμε.
 6. Κρατάμε μόνο τα πράγματα που μας υπηρετούν πραγματικά και τα βρίσκουμε ιδιαίτερα (ή ιδιαίτερα όμορφα).
 7. Η καθαριότητα είναι εύκολη όταν στον χώρο υπάρχουν μόνο τα πράγματα που χρειάζομαι πραγματικά και που μπορεί ο χώρος με άνεση να φιλοξενήσει.
 8. Όλα τα πράγματα έχουν συγκεκριμένη θέση μέσα σε ντουλάπι ή συρτάρι. Επάνω σε πάγκους και ράφια υπάρχουν μόνο όμορφα διακοσμημένα αντικείμενα, χρηστικά ή ομορφιάς.
 9. Αντικαταστώ σταδιακά τα υπάρχοντα εργαλεία καθώς φθίρονται, με άλλα που βρίσκω ιδιαίτερα όμορφα. Εάν δεν μου αρέσουν πραγματικά πολύ, δεν τα αγοράζω. Γιατί ότι νέο αγοράζω, το αντίστοιχο παλιό υα πρέπει να απομακρύνεται.
 10. Αποτέλεσμα: Σε κάθε γωνία του σπιτιού μου βλέπω μόνο πράγματα που με κάνουν χαρούμεν@ και με εμπνέουν.

Για περισσότερα διαβάστε τα βιβλία SPARK JOY και THE LIFE CHANGING MAGIC OF TIDYING UP της Marie Kondo .

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: