Βασική Οργάνωση Σπιτιού: Μέρος α´

(Κάνε τη σύνδεση.)

Ρίξε μια προσεκτική ματιά στα υπάρχοντα σου. Εάν δεν είσαι σπίτι, κάντο νοητικά.

Σκέψου. Πότε ήταν η τελευταία φορά που αγόρασες κάτι που σου έδωσε απίστευτη χαρά και εξακολουθεί να σε κάνει να νιώθεις έτσι; Κάτι που αγόρασες και ξέρεις πως δεν μετάνιωσες ποτέ για αυτό, σου είναι απαραίτητο και με κάποιον τρόπο σε κάνει χαρούμενο-η.

•Κανονικά ΟΛΑ μας τα πράγματα θα έπρεπε να μας κάνουν να νιώθουμε έτσι.•

(Αναγνώρισε τι συμβαίνει. )

Τώρα σκέψου πόσα ακόμη πράγματα έχεις αγοράσει μετά από αυτό, πράγματα που δεν είναι απαραίτητα, ίσως να το έχεις κιόλας μετανιώσει και να νιώθεις πως, αχ καλύτερα να μην το έπαιρνα μωρέ , δεν το έχω χρειαστεί ποτέ| δεν μου κάνει: είναι στενό, φαρδύ, δεν εφαρμόζει σωστά | δεν είναι και τόσο καλό| δε βολεύει κλπ . Αυτά όλα είναι τα πράγματα που γεμίζουν τις κρυφές γωνίες των σπιτιών μας, το πίσω μέρος των ντουλαπιών μας, τα έξτρα κουζινικά που ποτέ δε χρησιμοποιούμε, τα ρούχα που δεν μας κολακεύουν αλλά δεν πετάμε, παλιές αγορές που απλώς χρόνια κουβαλάμε. Αποκτήματα που κάνουν τα σπίτια μας, αθέατα και κρυφά, ακατάστατα.

Γεμισμένα μέχρι επάνω συρτάρια με ρούχα. Πολλαπλά εργαλεία κουζίνας. Βιβλία που ποτέ δεν αγγίζουμε. Χαρτιά στοιβαγμένα και στριμωγμένα σε φακέλους, χωμένα σε κάποιο ντουλάπι ή συρτάρι. Δεκάδες στιλό, γράφουν όλα άραγε; Σε ένα συρτάρι ετερόκλητα μικροαντικείμενα: κολλητική ταινία, μαρκαδόροι, λάστιχα, πλαστικές σακούλες, κάποιες επαγγελματικές κάρτες, κάποια μικροπροϊόντα που ποτέ δεν χρησιμοποιείς. Κάτω από το κρεβάτι καταχωνιασμένα πλαστικά κουτιά με ρούχα που φόρεσες μια φορά, στο πατάρι διάφορα παιχνίδια, στολίδια, κάτι για τον κήπο, ίσως και εργαλεία. Στα ντουλάπια του μπάνιου αμέτρητα προϊόντα: και για καθαριότητα και για την προσωπική φροντίδα – πολλά δεν σε βόλεψαν καν. Σε ένα καλάθι διάφορα δείγματα προϊόντων ομορφιάς, κι ένα συρτάρι (ή πολλά…) γεμάτο καλλυντικά : κάποια έχουν ήδη λείξει, κάποια δεν σου άρεσαν, κάποια δεν σου ταιριάζουν- και κάποιες φορές κρυφά έχεις σκεφτεί πόσα χρήματα πήγανε χαμένα…  Στη ντουλάπα αρκετές πετσέτες ώστε να καλυφθούν δέκα άτομα κι ας είστε μόνο τέσσερις στο σπίτι. Μια γωνιά με πράγματα που είπες ῾θα τα τακτοποιήσω αύριο῾ , ωστόσο θα μείνουν μερικές μέρες ακόμα εκεί…

Κι όμως, το σπίτι σου είναι πεντακάθαρο. Ο πάγκος της κουζίνας λάμπει, το ίδιο και το μπάνιο. Είναι πάντα σκουπισμένο. Τα κρεβάτια στρωμένα. Σκόνη πουθενά. Σε κάποια πρίζα, ίσως να υπάρχει και ένα αρωματικό χώρου, κάπου στο καθιστικό ένα  ποτ πουρί ή ένα αρωματικό κερί. Αγαπάς την οργάνωση.

Ωστόσο παραμένει κρυφά ακατάστατο. Και κάπου μέσα σου το ξέρεις ήδη.

(Αποδοχή.)

Το ξέρεις γιατί η μπουκωμένη σου ντουλάπα, πνίγει εσένα τον ίδιο. Το ξέρεις γιατί τα παραγεμισμένα ντουλάπια σου προκαλούν εκνευρισμό, γιατί ο χώρος γίνεται σε d t άνω κάτω. Γιατί η έλλειψη αρμονίας στον χώρο σε αποσυντονἴζει.

Γιατί;

Γιατί αγοράζουμε δίχως ιδιαίτερη σκέψη. Είμαστε καταναλωτές. Είμαστε κομμάτι του marketing. Ζούμε στην εποχή που οικειοθελώς μοιραζόμαστε σε πλατφόρμες τα ενδιαφέροντα μας ώστε οι πλατφόρμες αυτές να μας προτείνουν προϊόντα , και λίγο αργότερα, με την πρώτη ευκαιρία να τα αγοράσουμε. Εάν όχι από εκεί, από κάποιο άλλο κατάστημα. Εάν όχι το ίδιο, κάτι παρόμοιο. Μπλουζάκια, παιχνίδια, αξεσουάρ, αντικείμενα διακόσμησης, εργαλεία, καλλυντικά, κάτι που είναι για έξι μήνες μόδα. Μέχρι να έρθει η επόμενη. Γιατί αγοράζουμε για να κάνουμε ψυχοθεραπεία, γιατί δεν νιώθουμε καλά και θέλουμε να ῾ανέβουμε῾. Γιατί ήταν σε ωραία συσκευασία, στα χρώματα που σου αρέσουν. Γιατί ήταν οικονομικό, ῾μόνο῾  μισή τιμή. Γιατί το διαφημίζει η Τάδε, και άρα το χρειάζομαι και εγώ, το πουλάει το Δείνα κατάστημα οπότε είναι αυτομάτως must. Γιατί απλά, έχουμε τα χρήματα.

Έχουμε τα χρήματα, να αγοράζουμε τι; Αντικείμενα που συχνά θα γεμίσουν για πολύ λίγο κάποιο ψυχικό μας κενό, θα μας κάνουν για πολύ λίγο χαρούμενους. Αντικείμενα που δεν θα μας υπηρετήσουν πραγματικά. Που κλέβουν ύπουλα το πορτοφόλιμας και λίγο αργότερα ίσως και λίγη από την ηρεμία μας.

(Αλλαγή.)

Θέλω κάτι να αλλάξω και δεν ξέρω πως.

Και είναι λογικό. Ποτέ, κανείς, δεν μας έμαθε πως να είμαστε πραγματικά οργανωμένοι, ούτε στα ψώνια, ούτε στο σπίτι. (Εάν εσύ είσαι, μπράβο, είσαι πιστεύω  εξαίρεση.) Στο γυμνάσιο δεν κάναμε στοιχειώδη οικιακή οικονομία. Είναι κάτι που δεν μάθαμε ούτε από τους γονείς, ούτε στο σχολείο, απόρρεια του ελλιπούς μας συστήματος.

Και πάμε για την αλλαγή: κατάλληλη για όσους είναι όντως έτοιμοι, βήμα βήμα, να απελευθερωθούν από το βάρος περιττών υπαρχόντων που μόνο ακαταστασία και χάος προκαλούν.

Βήμα πρώτο.

•Ξεκινήστε από μία κατηγορία, όπως λχ κουζινικά ή ρούχα. Θα τελειώνουμε με κάθε κατηγορία και μόνο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη.

•Συγκεντρώστε ΟΛΑ τα είδη της κατηγορίας σε καθαρή επιφάνεια στο πάτωμα. Ας πούμε για παράδειγμα πως ξεκινάμε από την κατηγορία ρουχισμός, τότε συγκεντρώστε όλα τα ρούχα από απλώστρες, κρεμάστες, ντουλάπια, συρτάρια, χειμωνιάτικα , καλοκαιρινά, ακόμα και τα άπλυτα.  Ναι ΚΑΙ τα άπλυτα. Εάν δεν μπουν στη διαδικασία εκαθάρρισης τώρα, ίσως να μην μπουν ούτε αργότερα, οπότε ξεκαθαρίστε όλα τα είδη της κατηγορίας σε μία φουρνιά.

•Φροντίστε να έχετε εξασφαλίσει κάποιο εύλογο χρόνο για την εργασία αυτή.

•Χωρίστε τα εάν θέλετε κατά κατηγορίες λχ παντελόνια, μπλούζες , πουκάμισα, εσώρουχα κοκ

•Φτιάξτε τρεις κατηγορίες: 1. Σκουπίδια 2. Προς Πώληση 3. Χαριστικό Παζάρι, Διακονία . Μία τέταρτη κατηγορία θα μπορούσαν να είναι 4. Ρούχα που χρειάζονται επιδιόρθωση.

•Σκουπίδια (ή υλικό για σγουγγαρόπανα ή άλλα diy) : Ρούχα και εσώρουχα πολύ φθαρμένα από το πλύσιμο. Ρούχα που τα έφαγε ο σκόρος. Ρούχα που έχουν ανεπανόρθωτα γαριάσει. Ρούχα που από την πολυκαιρία ή πολυχρησία έχουν μικρές τρύπες και δεν σας αρέσουν (το δεν σας αρέσουν το γράφω γιατί παρατηρώ πως τα ρούχα με τρύπες έχουν γίνει και μόδα!) Είναι η κατηγορία που είναι καλό να γίνει πρώτη, καθώς είναι η πιο εύκολη και εμφανής από τις υπόλοιπες.

•Προς Πώληση : όλα τα ρούχα που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, δεν ήταν το νούμερο σας όμως, ή του γούστου σας ή σας τα έχουν δωρίσει και δεν τα χρησιμοποιείτε, όπως και τα ρούχα που φορέσατε μόνο μία φορά σε κάποιον γάμο ή αρραβώνα της ξαδέρφης σας και απλώς γεμίζουν τη ντουλάπα, ενώ ξερετε με βεβαιότητα ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ στη ζωή αυτή να τα ξαναφορέσετε, είναι ρούχα που μπορείτε να πουλήσετε .

Στη σελίδα του Facebook SuperMomsRock μπορείτε κάθε Κυριακή να βάλετε ανάρτηση με κάτι που έχετε προς πώληση. Υπάρχουν και δεκάδες άλλα αντίστοιχα γκρουπ πωλήσεων που με μία γρήγορη αναζήτηση θα βρείτε και μπορείτε εάν έχετε ένα Τραπεζικό λαγαριασμό να πουλήσετε με ευκολία.

•Χαριστικό Παζάρι, Διακονία : ρούχα που δεν φοράμε πια, είναι πράγματι θησαυρός για άλλους ανθρώπους. Εάν δεν γνωρίζετε κάποιον στον κύκλο σας που θα εκτιμήσει τα ρούχα αυτά, μπορείτε να ρωτήσετε σε μία εκκλησία κοντά σας, συνήθως γίνεται εκεί συγκέντρωση ρούχων. Επίσης ρούχα συγκεντρώνουν χώροι κοινωνικής αλληλεγγύης και δομές. Εάν ξεκινήσετε το εγχείρημα αυτό με μερικές φίλες σας μπορείτε να οργανώσετε ένα μικρό χαριστικό παζάρι όπου οι άνθρωποι θα αφήνουν ένα μικρό ποσό για τη συμμετοχή τους και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα πάνε σε κάποιον καλό σκοπό που θα επιλέξετε. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε σχολικό χώρο εάν έχετε παιδιά , ώστε να καλυφθούν ανάγκες του σχολείου ουσιαστικά από πράγματα που δεν χρειάζεστε πια.

• Ρούχα που χρειάζονται επιδιόρθωση: Το όμορφο παντελόνι τζην που γυρνάτε συνεχώς το μπατζάκι, εκείνο το αγαπημένο πουκάμισο που λείπει ένα κουμπί… Ώρα να τα φτιάξετε. Εάν δεν πιάνει το χεράκι σας, βρείτε ένα κατάστημα με επιδιορθώσεις ρούχων και για ελάχιστα χρήματα θα έχετε και πάλι τα ρούχα σας σε φόρμα!

Βήμα δεύτερο

Λογικά έχουν απομείνει μόνο τα ρούχα που πραγματικά σας ταιριάζουν και αγαπάτε. Κάντε ωστόσο τον εξής έλεγχο : Με κάνει αυτό το ρούχο χαρούμενο (δλδ μου ταιριάζει,με κάνει να νιώθω άνετα, μου δείνει αυτοπεπίθηση;)  Με εξυπηρετεί στην καθημερινότητα μου; ή το βρίσκω ιδιαίτερα όμορφο; Εάν κάποιο ρούχο δεν εμπίπτει σε αυτές τις κατηγορίες, ίσως να το ξανασκεφτείτε. Στόχος είναι να έχουμε στην ντουλάπα μόνο ρούχα που φοράμε και μας εξυπηρετούν, οτιδήποτε άλλο προκαλεί μονάχα ακαταστασία .

Δειτέ σε αυτό το βίντεο, πως η γιαπωνέζα γκουρού της οργάνωσης σπιτιού τακτοποιεί ένα συρτάρι εσωρούχων.

Αφιερωμένο στην Ελένη.

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: