ΧΩΡΙΣ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ή μέθοδος no poo

Πολλοί σίγουρα ακούγοντας πως υπάρχουν τρόποι να λούσει κανείς τα μαλλιά του δίχως να χρησιμοποιεί το γνωστό σε όλους μας σαμπουάν, ίσως σκεφτούν «μπλιαχ!» ἠ «δίχως σαμπουάν απλά δε γίνεται!».

Κι όμως , η μέθοδος no poo ( από το αγγλικό No ShamPOO , δηλαδή χωρίς σαμπουάν – αλλά κατά τη γνώμη μου το «poo» θα μπορούσε στα ελληνικά να μεταφραστεί κι αλλιώς ,*γέλια*) , έχει πλέον χιλιάδες ακόλουθους σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, πολύ απλά γιατί τα μαλλιά γίνονται πιο όμορφα, υγιή και στιλπνά. Υπάρχουν φόρουμ, βιβλία, βίντεο, κυριολεκτικά χιλιάδες πηγές πληροφόρησης για το θέμα ζωή δίχως σαμπουάν, ώστε να καλύψει κάθε απορία και κυρίως, κάθε τύπο μαλλιών.

Ύστερα , ακολουθεί η εύλογη ερώτηση , γιατί να ακολουθήσει κανείς το no poo , σε μία εποχή που πλέον έχουμε πρόσβαση σε σαμπουάν που κοστίζουν ελάχιστα χρήματα , για κάθε τύπο μαλλιών, με υπέροχη μυρωδιά, απαλή υφή και όλα τα σχετικά; Η απάντηση, έχει δύο όψεις στην ερώτηση αυτή.

Πρώτον , το no poo , μας απαλάσει 100% από τοξικά που περιέχονται στα κοινά σαμπουάν. Μερικά από αυτά είναι

 • paraben
 • sls
 • silicone
 • polysorbates

Τα μεν πρώτα , ορίζονται από το ewg.org σαν τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό,( Environmental Working Group , ένας ανεξάρτητος οργανισμός με σκοπό την έρευνα και την ενημέρωση σε σχέση με το περιβάλλον καθώς και την καταλληλότητα προϊόντων καθημερινής χρήσης) screen-shot-2017-02-25-at-7-15-52-pm

 

ενώ τα sls καθώς και η σιλικόνη, δημιουργούν εξάρτηση στην τρίχα. Τα sls  (sodium laureth sulfate ) είναι  επιφανειοδραστικά , αφαιρώντας όλο το φυσικό λίπος της τρίχας . Αυτό μας δείνει φυσικά την αίσθηση απόλυτης καθαριότητας στα μαλλιά, «squeaky clean» , από την άλλη όμως αυτός είναι ο λόγος που τα μαλλιά μας χρειάζονται τόσο συχνό λούσιμο μιας και μετά από πολλές χρήσεις τέτοιων προϊόντων τα μαλλιά είναι πλέον εξαρτημένα από τα συστατικά αυτά . Η σιλικόνη που περιέχεται σε πολλά γνωστά και ευρέως κατανάλωσης σαμπουάν, κάνει τα μαλλιά απαλά, συναμά όμως τα βαραίνει και έλκει ευκολότερα επάνω τους σκόνη και ρύπους, δημιουργώντας έτσι τον ατέρμονο κύκλο του συχνού λουσιματος… Μη ξεχνάτε πως τα κοινά σαμπουάν  του εμπορίου είναι ουσιαστικά απορρυπαντικά «detergent»

Δέυτερον, η μέθοδος μας απαλάσει από περιττά σκουπίδια. Ζούμε σε μια εποχή όπου παραπάνω από τα μισά σκουπίδια που παράγει το μέσο νοικοκυριό είναι πλαστικά, πλαστικές συσκευασίες κάθε είδους, που όλοι γνωρίζουμε πως διασπώνται κυριολεκτικά σε χιλιάδες χρόνια, μολύνοντας φρικτά ξηρά και θάλασσα. Το αποτέλεσμα : η αφρικανική ήπειρος είναι ένας ατελείωτος σκουπιδότοπος εξαιτίας της αλόγιστης κατανάλωσης τυποποιημένων προϊόντων| χιλιάδες ζώα κάθε είδους, κάθε χρόνο πεθαίνουν από πλαστικά αντικείμενα που είτε τα καταπίνουν, είτε φράσουν την αναπνευστική οδό, είτε περιτυλίγονται στον λαιμό τους | χιλιάδες τουριστικές και μη  παραλίες γεμίζουν πλαστικά σκουπίδια που φέρνει η θάλασσα με κάθε αλλαγή του καιρού  κ.α.

Bonus:  κάνοντας no poo , είστε πάντα βέβαιοι πως το σαμπουάν σας δεν έχει βλάψει ζώα σε πειράματα. matthew-tkocz-q697-Akhwkc-unsplash

 

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να κάνει κάποιος τη μέθοδο αυτή…

 • …η πιο γνωστή είναι η αυτή με τη διτανθρακική σόδα αντί για σαμπουάν (κοινή σόδα φαγητού διελυμένη σε χλιαρό νερό, μία με (το πολύ) δύο κουταλιές της σούπας σε 500 ml , καλό μασάζ σε όλο το τριχωτό και ξέπλυμα με άφθονο νερό) και η χρήση μηλόξυδου αντί για μαλακτική κρέμα (ὀχι μόνο για τα μήκη των μαλλιών, χρειάζεται να έρθει σε επαφή με τις ρίζες!). Σε μισό λίτρο χλιαρό νερό προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο και με αυτό το μείγμα ξεπλένουμε το μείγμα του σοδόνερου με το οποίο λούσαμε τα μαλλιά μας. Το όξινο μείγμα του μηλόξυδου εξουδετερώνει την αλκαλικότητα του μείγματος της σόδας.
 • χρήση αλευριού σίκαλης αντί για σαμπουάν σε ξηρά μαλλιά: σίγουρα για όποιον η μέθοδος του ξηρού σαμπουάν είναι άγνωστη, η χρήση ενός αλευριού , και πόσο μάλλον σικάλεως, προκαλεί διάφορες σκέψεις! Το αλεύρι σίκαλης εχει pH φιλικό προς το τριχωτό της κεφαλής. Το προτιμούν άτομα με ευαίσθητο δέρμα στο κρανίο κυρίως, ωστόσο απορροφά πολύ καλά την λιπαρότητα. Για το σαμπουάν αυτό, είναι ανάγκη να κοσκινίσουμε πρώτα το αλεύρι. Θα χρειαστούμε ένα μείγμα αρκετά πηκτό, σαν μιλκσέηκ, και με αυτό θα λούσουμε το κεγάλι αφού πρώτα έχουμε χτενίσει πολύ καλά τα μαλλιά μας. Για μία δόση θα χρειαστούμε περίπου δύο με τρεις κουταλιές της σούπας αλεύρι σικάλεως και 200 με 250 ml νερό.
 • χρήση σαμπουάν από σαπουνόκαρπα (soap nuts ) ή   σαπωνάρια  . Δείτε εδώ τη συνταγή για σαπουνόγαλο από την Vegan Mama , όπου μπορείτε να προσθέσετε ελάχιστο θρεπτικό λάδι της αρεσκείας σας και να το φυλάξετε σε παγοκύστες στην κατάψυξη. Σαπουνόκαρπα μπορείτε να προμηθευτείτε από το κατάστημα Bamboo Vegan .
 • χειροποίητα σαπούνια με θρεπτικά έλαια όπως καμέλια, άργκαν, λάδι νιμ και δαφνέλαιο  σε υπαρλίπανση τουλάχιστον 4% ή παραπάνω, για σπαστά μαλλιά εώς και 7%
 • στερεές μπάρες σαπουνιού , που τις προτιμούν άτομα με λιπαρά μαλλιά, ή μαλλιά που έχουν τάση στη λιπαρότητα. Η πιο διάσημη μπάρα σαπουνιού για τη μέθοδο είναι αυτή 
 • σαμπουάν από καθαρό σαπούνι καστίλλης , με προσθήκη γάλα καρύδας . Θα χρειαστείτε μισή κούπα τριμένο σαπούνι καστίλλης διελυμένο σε νερό , μισή κούπα φρέσκο γάλα καρύδας (πατήστε τον σύνδεσμο για να δείτε σε βίνετο πως φτιάχνουμε φρέσκο γάλα καρύδας στο σπίτι!), δέκα σταγόνες αιθέριο έλαιο υψηλής ποιότητας όπως λχ κέρδο, άρκευθο, λεβάντα, τσαγιόεντρο, φασκόμηλο (medicinal and cosmetic grade*) , μία κουταλιά της σούπας λάδι γλυκού αμυγδάλου ή άλλου θρεπτικού λαδιού που ταιριάζει στον τύπο μαλλιών σας. Η συνταγή αυτή είναι δοκιμασμένη και λειτουργεί πολύ καλά για τους περισσότερους τύπους μαλλιών, προσαρμόζοντας ανάλογα τα αιθέρια έλαια και την ποσότητα του λαδιού. Είναι όμως ακατάλληλο για βαμένα μαλλιά, μιας και το σαπούνι καστίλλης ανοίγει τα λέπια της τρίχας και έτσι ξεθωριάζουν πολύ γρήγορα.  Επίσης είναι κατάλληλη για παιδιά, μιας και είναι 100% αγνή, όμως προσοχή να μην μπει στα μάτια. Φυλάσσεται σε μπουκάλι μέχρι ένα μήνα, και καλό είναι μετά το λούσιμο να ξεπλύνετε τα μαλλιά με μείγμα μηλόξυδου και νερού 50 – 50 , για περισσότερη λάμψη.

Μετάβαση :

Η μετάβαση από το κοινό σαμπουάν στη πλήρη απεξέρτηση των μαλλιών από τα συστατικά του και άρα στα υγιή μαλλιά, μπορεί να κρατήσει από έναν εώς τρεις μήνες , αναλόγα την ποιότητα των μαλλιών. Τα δυνατά, σπαστά προς σγουρά μαλλιά προσαρμόζονται πιο εύκολα, τα αδύνατα και λιπαρά μαλλιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Επίσης παίζει ρόλο κατά πόσο τα μαλλιά είναι υγιή και στιλπνά, ή έχουν υποστεί διάφορες χημικές επεξεργασίες όπως βαφές, περμανάντ, ισιωτικές κλπ .

Υπάρχουν δύο τρόποι οισιαστικά, για να κάνετε τη μεγάλη αλλαγή. Ο πρώτος τρόπος, ίσως είναι για πιο τολμηρούς, και είναι απλώς να ξεκινήσετε να λούζεστε με το σοδόνερο, χρησιμοποιώντας σαν μαλακτικό το διάλυμα με μηλόξυδο που μαλακώνει και κάνει λαμπερά τα μαλλιά. Ο δεύτερος τρόπος, είναι να αλλάξετε τα κοινά προϊόντα σας, με άλλα που δεν έχουν sls, silicone, dimethicone, όπως λχ τα προϊόντα της Jason (όπως λχ αυτό και αυτό ) που έχουν ελαφρώς μεγαλύτερο κόστος από τα κοινά σαμπουάν. Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσετε σταδιακά να λούζεστε λιγότερο συχνά  αντικαθιστώντας ένα λούσιμο με ξηρό σαμπουάν ή αλλη μέθοδο. Παρατηρήστε πως φέρονται τα μαλλιά σας και με αυτόν τον εύκολο τρόπο μπορείτε να κάνετε την μετάβαση από κοινό σαμπουάν σε πλήρως shampoo free hair σε δύο μήνες περίπου με επιτυχία.

Τι θα σας βοηθήσει στη μετάβαση :

Ενημερωθείτε όσο καλύτερα γίνεται από φόρουμ και γκρουπ για το τι χρησιμοποιούν άλλοι άνθρωποι με τον ίδιο τύπο μαλλιών όπως εσείς.

Αποδεχτείτε το γεγονός ότι όλες οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο και για κάποιο διάστημα τα μαλλιά σας δεν θα είναι το ίδιο υπέροχα, όμως τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν για πάντα.

Χρησιμοποιήστε ένα καλό υδροσόλ για τις μέρες που δεν νιώθετε όμορφα τα μαλλιά σας ή ένα μαντήλι στο κεφάλι σας ή μεζέψτε τα μαλλιά σας σε κότσο. 

Μάσκες μαλλιών και λίγα παραπάνω λόγια για τα  σγουρά μαλλιά (ή μαλλιά που χρειάζονται επανόρθωση):

Για τις φίλες που έχουν πολλά και σγουρά μαλλιά, είναι δεδομένο πως τα μαλλιά μας χρειάζονται έξτρα ενυδάτωση. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα τη μέθοδο αυτή, μιας και οι μπουκλές βρίσκουν πάλι τη φυσική τους ελαστικότητα , πού είναι το πιο σημαντικό για ελαφρώς σπαστά εώς και τα πολύ σγουρά, άφρο μαλλιά. Επίσης, οπωσδήποτε διαβάστε το βιβλίο αυτό , ώστε να δείτε ακριβώς τη δομή της μπούκλας, πως η μέθοδος αυτή θα σας βοηθήσει να έχετε τα πιο όμορφα μαλλιά μέχρι τώρα, καθώς και πολλά τρικ για σγουρομάλλες ! Προσοχή, μην αγοράσετε κάποιο άλλο βιβλίο σαν αυτό, με παρόμοιο όνομα, παρόμοιο εξώφυλλο κλπ. Αυτό το βιβλίο, είναι όλα όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε μια μεταμόρφωση που θα κάνει εσάς και τις μπούκλες σας χαρούμενες όσο ποτέ! (ή χαρούμενους εάν είστε αγόρι!) . Τέλος, δείτε το βίντεο αυτό, για να δείτε ΠΩΣ πρέπει να λούζονται τα σγουρά μαλλιά, ώστε να διατηρούν οι μπούκλες το σχήμα τους.Screen Shot 2017-03-23 at 10.02.03 PM

Τρόποι ενυδάτωσης πριν το λούσιμο :

 1. σε ένα μικρό γυάλινο σκεύος θερμάνετε ελαφρώς λάδι καρύδας  ή βούτυρο καριτέ . Το βούτυρο καριτέ είναι ωφέλιμο για πολύ ταλαιπωρημένα από χημικές επεξεργασίες μαλλιά ή πολύ σγουρά μαλλιά με μικρές, σφιχτές μπούκλες τύπου άφρο. Απλώνουμε στα μήκη των μαλλιών, χωρίζοντας τα σε τούφες,  αποφεύγοντας τις ρίζες, σε ελάχιστη ποσότητα. Έπειτα , βρέξτε ελαφρά ένα παλιό μακό μπλουζάκι σας και βάλτε το στον φούρνο μικροκυμάτων για λίγα δευτερόλεπτα, ή αφήστε το λιγη ώρα στο καλοριφέρ εάν είναι χειμώνας ώστε να είναι ζεστούλικο. Τυλίξτε με αυτό τα μαλλιά σας και αφήστε το όση ώρα θέλετε, με ελάχιστο χρόνο τα 30 λεπτά , ώστε να ενυδατωθούν τα μήκη των μαλλιών βαθιά. Προχωρήστε κανονικά σε λούσιμο δίχως σαμπουάν, αλλά με σοδόνερο και με ζεστό νερό. Ξεπλύνετε με διάλυμα μηλόξυδου σε νερό.
 2. λιώστε ένα ώριμο αβοκάντο σε ένα μικρό σκεύος και προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λάδι γλυκού αμυγδάλου, απλώστε έπειτα σε όλο το μήκος των μαλλιώς και αφήστε όση ώρα θέλετε, αφού δέσετε τα μαλλιά σε κότσο ή τα τυλίξετε με ζεστό μπλουζάκι όπως περιγράφω παραπάνω. Το αβοκάντο με τη βουτυρένια απαλή υφή του, κάνει τα μαλλιά πολύ απαλά και τα ξεδιψάει. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε , στοιχεία ωφέλιμα για την υγεία της τρίχας.

Άλλα tips : 

Η ποιότητα του νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία τόσο των μαλλιών όσο και του δέρματος. έαν βρίσκεστε σε περιοχή με σκληρό νερό, προμηθευτείτε ένα φίλτρο νερού για το ντουζ , εμένα μου αρέσε αυτό. | Η υπομονή σας σίγουρα θα ανταμειφθεί! | Εάν τα μαλλιά σας είναι πολύ κατεστραμένα, είναι καλό να κουρευτείτε πριν ξεκινήσετε την μέθοδο! Εάν ξεκινήσετε και στο κομμωτήριο χρησιμοποιοήσουν τα γνωστά προϊόντα, ο κόπος σας θα πάει σχεδόν χαμένος. | Στη μέθοδο ιδιαίτερες δυσκολίες ίσως αντιμετωπίσουν άτομα με λιπαρά ΚΑΙ χημικά επεξεργασμένα μαλλιά. |Χτενίζετε τα μαλλιά σας μόνο με ξύλινη χτένα ή βούρτσα! Βοηθά στο να πηγαίνει στα μήκη των μαλλιών το φυσικό λίπος, το οποίο τρέφει τα μαλλιά φυσικά, και δεν τα σπάει! Για Ελλάδα θα βρείτε ξύλινες χτένες υψηλής ποιότητας στη sapontina , για Γερμανία δείτε εδώ την αγαπημένη μου βούρτσα. | εκτός από μηλόξιδο , εξαιρετικής ποιότητας ξύδι είναι αυτό από κομπούχα και κεφίρ νερού, έαν έχετε καλλιέργειες στο σπίτι φυσικά και είστε ήδη φαν 🙂

 

Disclaimer : Δεν είμαι γιατρός ή ειδικός μαλλιών κανενός είδους. Οι πληροφορίες που μοιράζομαι δεν έχουν σκοπό τη διάγνωση ή θεραπεία οποιασδήποτε κατάστασης. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι προσωπικές μου εμπειρίες ή στοιχεία που έχω συλλέξει από ανεξάρτητα άτομα.

 

 

Δημοσιεύτηκε από τον nikihelios

Life designer, Eco-educator and non conformist, Nature lover, avid reader, herbs connoisseur, Mother, and a raconteur.

2 σκέψεις σχετικά με το “ΧΩΡΙΣ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ή μέθοδος no poo

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: